Ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Κατατίθεται την Πέμπτη (19/12) στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με την αντικειμενική αξία για τα υπό προστασία ακίνητα να έχει «κατρακυλήσει» στα 160.000 ευρώ.

Αν και η τελική «φόρμουλα» για τους πλειστηριασμούς καλύπτεται μέχρι τελευταία στιγμή από ένα πέπλο μυστηρίου και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για «σθεναρή» αντίσταση της κυβέρνησης τους δανειστές, τελικά φαίνεται ότι ο πήχης για την προστασία των ακινήτων κατεβαίνει πλέον αισθητά και από το όριο των 200.000 ευρώ έπεσε στα 160.000 ευρώ.

Η ρύθμιση θα ισχύσει αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προϋποθέσεις αυτές είναι το ακίνητο να είναι η κύρια κατοικία του δανειολήπτη και το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 25.000 ή 30.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Ως προϋπόθεση τίθεται και η συνεπής καταβολή της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, προκειμένου η κατοικία να μην βγαίνει στο σφυρί. Θα είναι αυτό και ένα από τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό του δανειολήπτη ως «συνεργάσιμου οφειλέτη», με βάση τον οποίο ο νέος νόμος θα του εξασφαλίζει προστασία.

Και για το νομοθέτημα αυτό όμως, όπως και για τον ΦΠΑ στην εστίαση, η Τρόικα θα ζητήσει «λογαριασμό» μόλις επιστρέψει τον Ιανουάριο. Το όποιο κόστος τελικώς συμφωνηθεί ότι έχουν για τον κρατικό προϋπολογισμό, θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό κενό του 2014 που θα εξεταστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου μεσοπρόθεσμου και για την κάλυψή του θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει