Σας παχαίνουν τα τηγανητά; Είναι θέμα «λάθος» γονιδίων

Το τηγανητό φαγητό είναι κακό για όλους, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για εκείνους τους ανθρώπους που έχουν «λάθος» γονίδια, όπως ανέφεραν ερευνητές στο British Medical Journal.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με το χειρότερο συνδυασμό παχυσαρκίας-κακών γονιδίων είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αν έτρωγαν τηγανητά τρόφιμα το ίδιο συχνά με εκείνους που είχαν καλύτερες γενετικές προδιαγραφές.

Είναι η πιο πρόσφατη μελέτη που αποδεικνύει πως δεν είμαστε όλοι ίσοι, όταν πρόκειται για τον κίνδυνο αύξησης βάρους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρακολουθούν τη διατροφή τους ακόμα πιο προσεκτικά από άλλους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο δρ Lu Qi της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του, εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 37.000 ανθρώπους που πήραν μέρος σε τρεις μελέτες που αφορούσαν την υγεία.

Ολοι συμπλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με το τι έτρωγαν και πόσο συχνά και όλοι έκαναν τεστ DNA. Η ομάδα του Qi υπολόγισε μια βαθμολογία γενετικού κινδύνου που βασίστηκε σε 32 διαφορετικές μεταλλάξεις που συνδέονται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Οι άνθρωποι με τον μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αν έτρωγαν συχνά τηγανητά τρόφιμα απ’ ό,τι τα άτομα με χαμηλότερο γενετικό κίνδυνο.

«Πήραμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, που δείχνουν πως το γενετικό υπόβαθρο και η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων επηρεάζουν την τάση για παχυσαρκία. Οι άνθρωποι αυτοί, είχαν επίσης την τάση να πίνουν πολλά σακχαρούχα ποτά, να ασκούνται λιγότερο και να έχουν κι άλλες κακές συνήθειες, ωστόσο το γενετικό τους υπόβαθρο ως παράγοντας που καθορίζει το βάρος τους, πραγματικά ξεχώρισε», τόνισε ο Qi.

Η μελέτη αποδεικνύει πως δεν θα λειτουργήσει σε όλους τους ανθρώπους η ίδια ιατρική προσέγγιση, προκειμένου να χάσουν βάρος.

«Οπου επιδρούν οι μοριακοί μηχανισμοί, η παχυσαρκία προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις που διαταράσσουν τα συστήματα ελέγχου της όρεξης στον εγκέφαλο, έτσι ώστε οι άνθρωποι που επηρεάζονται να είναι απίθανο να κατορθώσουν να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα μια διατροφική αυτοσυγκράτηση, Στη δική τους περίπτωση πρέπει να προσφέρουμε διαφορετικές λύσεις, όπως τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, όπως είναι ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος», τόνισε η Alexandra Blakemore, καθηγήτρια της Ανθρώπινης Μοριακής Γενετικής στο Imperial College του Λονδίνου, που δεν πήρε μέρος στη μελέτη, αλλά σχολίασε τα αποτελέσματά της.

Από την πλευρά του, ο δρ Qi επισήμανε: «Η μελέτη μας δεν προσπαθεί να αλλάξει τις ιατρικές συμβουλές. Ο καθένας, λεπτός ή υπέρβαρος, οφείλει να αποφεύγει τα τηγανητά. Είναι, βέβαια, δύσκολο να μειώσει κανείς την κατανάλωση του νόστιμου φαγητού και τα τηγανητά είναι όντως νόστιμα. Ομως, είναι επιβλαβή και αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση στο καθένα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει