Σε καθεστώς χρεοκοπίας η Αργεντινή

Για δεύτερη φορά τα τελευταία 12 χρόνια η Αργεντινή τίθεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, καθώς έσβησαν οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης, ώστε να αποπληρωθούν πλήρως οι πιστωτές της για τα ομόλογά τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων της και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιδείνωσης της οικονομικής ύφεσης.

Μετά από μία μακρά δικαστική διαμάχη με τα κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) που αρνήθηκαν να δεχθούν την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2002, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία πριν την καταληκτική προθεσμία που είχε έως τα μεσάνυχτα (Τετάρτη προς Πέμπτη, 31 Ιουλίου) για την πληρωμή τοκομεριδίων σε αναδιαρθρωμένα ομόλογά της.

Ακόμη και αν η χρεοκοπία είναι σύντομη, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας (πέσο), θα εξαντλήσει τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό της χώρας που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, όπως αναφέρει το Ρόιτερς.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία», υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει