Σεξουαλικά φετίχ: Εκκεντρικότητα ή συναισθηματική διαταραχή;

Φετίχ ονομάζεται η σεξουαλική διέγερση που προκαλείται ως ανταπόκριση σε ένα αντικείμενο ή μέρος του σώματος που δεν είναι συνήθως σεξουαλικό, όπως είναι τα παπούτσια ή τα πόδια. Είναι μια κατάσταση πιο συχνή στους άνδρες.

Πολλοί άνθρωποι με φετίχ πρέπει να έχουν το αντικείμενο της έλξης τους στο χέρι τους να το φαντασιώνονται όταν είναι μόνοι τους ή με τον/την σύντροφό τους προκειμένου να έχουν σεξουαλική διέγερση ή στύση ή για να έχουν οργασμό.

Ένα άτομο με φετίχ θα μπορούσε να αυνανίζεται και παράλληλα να κρατάει, να μυρίζει ή να τρίβει το αντικείμενο που του προκαλεί διέγερση. ΄Η μπορεί ακόμα να ζητήσει από την/τον σύντροφό του να το φορέσει ή να το χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τα πιο συχνά σεξουαλικά φετίχ

Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν φετίχ τους κυριολεκτικά τα πάντα.

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες με ολόκληρα τμήματα αφιερωμένα στα φετίχ με ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Σύμφωνα με μια μελέτη, όμως, τα πιο συχνά φετίχ αφορούν μέρη του σώματος, όπως τα πόδια ή χαρακτηριστικά του σώματος όπως η παχυσαρκία, τo piercing ή τα τατουάζ. Τα πόδια είναι μακράν το πιο συνηθισμένο φετίχ. Τα υγρά του σώματος, το μέγεθος του σώματος και τα μαλλιά είναι επίσης αρκετά συνηθισμένα φετίχ σε πολύ κοντινή απόσταση με τα πόδια.

Μετά από τα μέρη του σώματος έρχονται αυτά που φοράει κανείς. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, τα ρούχα που φοριούνται στους γοφούς ή ό,τι φοριέται ή καλύπτει τα πόδια, όπως φούστες ή κάλτσες, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Ακριβώς μετά έρχονται τα παπούτσια και τα εσώρουχα.

Τα φετίχ που αφορούν την αίσθηση ενός συγκεκριμένου υλικού, όπως το δέρμα ή το καουτσούκ είναι εξίσου συχνά. Μερικοί άνθρωποι ντύνονται ή ντύνουν τον/την σύντροφό τους με δέρμα ή γούνα.

Από πού προέρχονται τα φετίχ

Εμπειρογνώμονες στη σεξουαλική συμπεριφορά δεν συμφωνούν σχετικά με τα αίτια απ’ όπου προέρχονται τα φετίχ. Κάποιοι άνθρωποι έλκουν αυτή τη συνήθεια από πρώιμη παιδική τους ηλικία, προτού καν συνειδητοποιήσουν τη σεξουαλικότητά τους.

Ένα φετίχ μπορεί επίσης να προέλθει από μια ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά στην παιδική ηλικία ή ακόμα και από σεξουαλική κακοποίηση.

Είναι κακό να έχει κανείς φετίχ;

Το σεξουαλικό φετίχ δεν είναι μια διαταραχή εξ ορισμού, αλλά μπορεί να φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο αν προκαλεί ένταση και διαρκή αγωνία ή αν γίνει έμμονη ιδέα.

Είτε κάποιος έχει ένα φετίχ μόνος του ή με έναν σύντροφο και είναι ευχαριστημένος από αυτό χωρίς να ενοχλείται ο σύντροφός του, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και για τους δύο.

Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε γιατρούς γιατί θεωρούν πως το φετίχ τους είναι ένα πρόβλημα. Όμως, δεν είναι πρόβλημα να πειραματίζεται κανείς με νέες σεξουαλικές εκφράσεις. Το πρόβλημα ξεκινά όταν εκείνοι το νιώσουν ως κάτι ψυχαναγκαστικό και κακό και είναι δυσαρεστημένοι από τη συμπεριφορά τους.

Οταν ωστόσο το φετίχ μετατραπεί σε διαταραχή, τότε είναι εκτός ελέγχου. Αν κάποιος για παράδειγμα εξαφανιστεί από τη δουλειά του ή το σπίτι του για να πειραματιστεί με το φετίχ του, τότε υπάρχει θέμα.

Οι άνθρωποι με τέτοιου είδους διαταραχές μπορούν επίσης ακόμα και να κλέψουν για να κάνουν δικό τους το αντικείμενο του πόθου τους. Συχνά δεν μπορούν καν να έχουν σημαντικές σεξουαλικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους, καθώς προτιμούν αυτό το χρόνο να μείνουν μόνοι με το αντικείμενο του πόθου τους. Κι αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και αν βρίσκονται σε σχέση με κάποιο άλλο άτομο.

Εάν ο σύντροφός σας, ζητήσει από εσάς να φορέσετε ένα ζευγάρι σέξι παπούτσια, μπορείτε να το κάνετε και δεν είναι κάτι ασυνήθιστο ούτε παράξενο. Αν όμως σας πει να κοιμηθείτε στο άλλο δωμάτιο ή αν τον βρείτε να κοιμάται αγκαλιά με τα παπούτσια σας, τότε υπάρχει ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η τυπική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία καθώς και συνεδρία με έναν ψυχίατρο ή σύμβουλο.

Παρόλα αυτά, κάποια φετίχ μπορεί να είναι αβλαβή. Μια πρόσφατη μελέτη με θέμα τους «ενήλικες λάτρεις της παιδικής πάνας» (ναι, υπάρχει και τέτοιο φετίχ) διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 1.800 ανδρών και 140 γυναικών που ανέφεραν ότι έχουν αυτό το φετίχ οι περισσότεροι ένοιωθαν άνετα και δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για εκείνους που έχουν σαδομαζοχιστικές τάσεις και απολαμβάνουν να αισθάνονται στο σεξ σκλάβοι ή κυρίαρχοι. Εφόσον τόσο οι ίδιοι όσο και το ταίρι τους συμφωνούν με αυτό που γίνεται και όσο δεν υπάρχει πιθανότητα να πληγωθεί κάποιος, με τρόπο που να είναι ακραίος ή μόνιμος και είναι όλοι ευχαριστημένοι, τότε αυτό το φετίχ είναι εντάξει καν δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει