Σύγκλιση απόψεων για τους πλειστηριασμούς – μεταβατική περίοδος θα είναι το 2014

Βρέθηκε πεδίο συμφωνίας σε ορισμένες θέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς κατά την μεταξύ τους συνάντηση της Τετάρτης (11/12), όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η σύγκλιση απόψεων που προέκυψε στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα «δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και συμφωνία».

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης η συζήτηση εστιάζεται σε τρεις παραδοχές.

Δηλαδή, η προστασία από τους πλειστηριασμούς να ισχύσει και για όλο το 2014, το οποίο σ’ αυτή την περίπτωση θα λειτουργήσει ως μία μεταβατική περίοδος, να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το ισχύον πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 να ισχύσει σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το Ιρλανδικό μοντέλο.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και τα αποδεκτά όρια διαβίωσης.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων συζητήθηκε εκτενώς κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, και, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει την Πέμπτη (12/12) ή την Παρασκευή (13/12), στη Βουλή.

Πάντως, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως, π.χ. το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ή ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

«Θα φανεί», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για τα ΕΑΣ είπε ότι επίσης γίνονται συζητήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει