Βοηθά η άσκηση το λεμφοίδημα μετά τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που υποφέρουν από οίδημα μετά από τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να προτρέπονται να ασχοληθούν με τη γυμναστική που θα βελτιώσει την ευημερία τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η άσκηση δεν θα χειροτερέψει, αλλά αντίθετα θα καλυτερέψει την ποιότητα ζωής αυτών των γυναικών υποστηρίζουν επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (ΝΙCE).

Μία στις πέντε γυναίκες που κάνουν θεραπεία για καρκίνο του μαστού θα αναπτύξουν λεμφοίδημα στον βραχίονα, στο χέρι, στα δάχτυλα ή το στήθος. Είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και απώλεια της κινητικότητας.

Η νέα σχετική οδηγία του NICE που αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων, αναφέρει πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πρέπει να συζητήσουν με τις ασθενείς για το πώς η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.

Θα πρέπει, επίσης να τους τονίσουν πως σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, «η άσκηση δεν εμποδίζει, δεν προκαλεί, ούτε επιδεινώνει το λεμφοίδημα».

Ξεκαθαρίζοντας τη σύγχυση

Πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν λεμφοίδημα στο χέρι ή στο στήθος τους μετά από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή στο λεμφικό σύστημα του σώματος προκαλείται βλάβη και δεν είναι σε θέση να στραγγίξει τα υγρά με τον συνήθη τρόπο.

«Για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, το λεμφοίδημα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της θεραπείας, όπως χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία, ή επειδή μπορεί τα καρκινικά κύτταρα να εμποδίζουν το λεμφικό σύστημα. Μερικές γυναίκες μπορεί να είναι προσεκτικές με την άσκηση, καθώς πιστεύουν πως θα μπορούσε να χειροτερέψει το λεμφοίδημά τους. Συστήνουμε να ξεκαθαρίσει οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η άσκηση για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο από αυτή την κατάσταση», αναφέρει ο καθηγητής Mark Baker, διευθυντής του κέντρου NICE.

«Η τακτική κίνηση στην καθημερινή ζωή ή την εργασία μπορεί να διατηρήσει τις αρθρώσεις εύπλαστες και να βοηθήσει στην λεμφική αποστράγγιση, ενώ οι επιπλέον ασκήσεις θα είναι χρήσιμες αν η διόγκωση περιορίζει την κίνηση του βραχίονα», καταλήγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει