Σύσκεψη Στουρνάρα με Τρόικα για μέτρα 1,3 δις ευρώ το 2014

Ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικα με «κόκκινη γραμμή» ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014, θα κλείσει με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι με νέα μέτρα.

Σημειώνεται ότι το ύψος του υπολογίζεται σε 1,3 δις ευρώ από την κυβέρνηση που υποστηρίζει πως θέλει να το κλείσει μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή με αύξηση της φορολογίας.

Μετά και την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ετοίμασε και παρουσιάζει στους εκπροσώπους των δανειστών έναν κοστολογημένο κατάλογο με τους τομείς, στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις.

Παράλληλα, ενημερώνει τους επικεφαλής της Τρόικα ότι εκτός από το 1,3 δις ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση θα περικόψει περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που προέκυψε λόγω των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Το κύριο βάρος των παρεμβάσεων καλείται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, στη σύσκεψη μετέχει και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει