Τέσσερις τροφές που μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους. Ουσιαστικά συνιστά μια πραγματική επιδημία στο δυτικό κόσμο και αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου.

Εκτιμάται πως ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση και παρόλο που μπορεί να προκληθεί από το άγχος και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, η κακή διατροφή παραμένει η κύρια αιτία της. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση τροφών που αποδεδειγμένα περιέχουν σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτής της διαταραχής.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι 4 από τις καλύτερες τροφές που μπορεί να καταναλώσει κανείς για να διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης:

Σκόρδο. Αυτό το πικάντικο βότανο με την χαρακτηριστική μυρωδιά που για πολλούς είναι ενοχλητική, έχει χρησιμοποιηθεί για πάνω από 5.000 χρόνια ως φάρμακο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια πιλοτική μελέτη που είχε δημοσιευτεί από το 1993 κιόλας, είχε διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν ένα παρασκεύασμα σκόρδου που αποτελείτο από 1,3% αλισίνης (η ένωση θείου που είναι υπεύθυνη για τα πολλά οφέλη του σκόρδου), παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης 5 ώρες μετά τη χορήγηση της δόσης. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη το 2009 διαπίστωσε ότι οι προστατευτικές για την καρδιά ιδιότητες του σκόρδου ήταν ισχυρότερες στο φρέσκο λιωμένο σκόρδο απ’ ό,τι στο μεταποιημένο.

Καυτές πιπεριές. Οι καυτές πιπεριές είναι γεμάτες με καψαϊκίνη, μια άοσμη ένωση που τούς δίνει τη θερμότητα που αποτελεί το σήμα κατατεθέν τους. Η καψαϊκίνη συμβαίνει, επίσης, να είναι ένα αγγειοδιασταλτικό, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να επεκταθεί στα αιμοφόρα αγγεία και να βελτιώσει τη ροή του αίματος, γι’ αυτό και έχει αποδειχθεί ευεργετική για τη θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism διαπίστωνε πως η μακροχρόνια κατανάλωση καψαϊκίνης μείωσε την αρτηριακή πίεση σε αρουραίους που έπασχαν από γενετική υπέρταση.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο καυτή είναι η πιπεριά, τόσο περισσότερη καψαϊκίνη περιέχει. Το πιπέρι καγιέν είναι μια ακόμα εξαιρετική επιλογή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δεδομένου ότι τα επίπεδα καψαϊκίνης του είναι αρκετά υψηλά, ώστε να είναι αποτελεσματικά, χωρίς να είναι τόσο υψηλά που να είναι δυσάρεστο να το καταναλώσετε.

Κακάο. Αυτή η σούπερ τροφή της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής συνήθως καταναλώνεται σε σκόνη και είναι μια από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές στον κόσμο, καθώς περιέχει πάνω από 300 φυτοχημικά. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή την θρεπτική της δύναμη, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι οι αυτόχθονες φυλές της Αμερικής θεωρούν το κακάο πρώτα φάρμακο και μετά τροφή. Τα καρδιαγγειακά οφέλη του κακάο που συχνά αποδίδονται στις υψηλές συγκεντρώσεις των φλαβονολών και του μαγνησίου, έχουν μελετηθεί εκτενώς. Μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα που έχει ως κύριο συστατικό το κακάο, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μετά από 15 μέρες κατανάλωσης.

Κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς ή κουρκούμη, ένα ζεστό και πιπεράτο μπαχαρικό, είναι πλούσιος σε κουρκουμίνη. Οπως η καψαϊκίνη που βρίσκεται στο τσίλι, ο  κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αγγειοδιασταλτικό τρόφιμο που θεραπεύει διάφορες καρδιαγγειακές συνθήκες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Για παράδειγμα, μελέτη το Μάρτιο του 2014 ανακάλυψε πως η κουρκουμίνη θα μπορούσε να αποτρέψει την αυξημένη πίεση του αίματος και την αγγειακή δυσλειτουργία μεταξύ ποντικών που πάσχουν από υπέρταση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει