Τεστ προβλέπει τον κίνδυνο κατάθλιψης των εφήβων

Ενα εργαλείο που προβλέπει τον κίνδυνο κλινικής κατάθλιψης ειδικά στα έφηβα αγόρια με τον ίδιο τρόπο που προβλέπονται τα καρδιακά προβλήματα, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Το εργαλείο αυτό αναζητά τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα αγόρια αισθάνονται δυστυχισμένα, βιώνουν μοναξιά και την αίσθηση ότι δεν τα αγαπάνε και αναγνωρίζει ποιοι απ’ αυτούς τους έφηβους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Η μέθοδος, ωστόσο, ήταν λιγότερο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιήθηκε στα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία.

Η εφηβεία και η πρώιμη ενήλικη ζωή είναι μία κρίσιμη περίοδος για την ψυχική υγεία και το 75% των διαταραχών που ακολουθούν το άτομο στη ζωή του έχει βρεθεί ότι εμφανίζονται πριν τα 24 χρόνια. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πει κάποιος με ακρίβεια ποιος θα αναπτύξει ή δεν θα αναπτύξει κατάθλιψη.

Ενας επικίνδυνος συνδυασμός

Τώρα, όμως, οι ερευνητές ισχυρίζονται πως έχουν κάνει το «πρώτο βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Με δοκιμές που έκαναν σε 1.858 εφήβους συνδύασαν τα επίπεδα των ορμονών τους με τα ερωτηματολόγια στα οποία υποβλήθηκαν για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που διατρέχουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και καταθλιπτικά συμπτώματα ταυτόχρονα, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη, απ’ όσους είχαν μόνο τον ένα από τους δύο παράγοντες. Ο κίνδυνος κατάθλιψης, μάλιστα, ήταν 14 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι στα άτομα με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης και καθόλου καταθλιπτικά συμπτώματα.

Περίπου ένα στα έξι αγόρια βρίσκονταν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και τα μισά απ’ αυτά διαγνώστηκαν με κλινική κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των τριών ετών της μελέτης.

«Η κατάθλιψη είναι μια φοβερή ασθένεια που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Μέσα από την έρευνά μας βρήκαμε έναν τρόπο αναγνώρισης των έφηβων αγοριών που είναι πιθανότερο να αναπτύξουν κλινική κατάθλιψη. Αυτό θα μας βοηθήσει να στοχεύσουμε στην πρόληψη και τις παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων κατάθλιψης και τις συνέπειές τους στην ενήλικη ζωή», τόνισε ο καθηγητής Ian Goodyer, ένας από τους ερευνητές.

 «Πολλοί οι παράγοντες που συντελούν»

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά το τεστ βοήθησε ελάχιστα στον προσδιορισμό του κινδύνου των έφηβων κοριτσιών.

Ενας λόγος που συνέβη αυτό, είναι σύμφωνα με τους ερευνητές το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, γεγονός που επηρεάζει τον κίνδυνό τους. Ωστόσο, η δοκιμή δεν είναι ακόμα έτοιμη για κλινική χρήση.

«Η μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας βιολογικός δείκτης που συνδέεται με την κατάθλιψη, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη, όπως είναι τα γεγονότα της ζωής, οι γενετικοί παράγοντες, η διατροφή και οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, η έρευνα αυτή θα μπορούσε να εντοπίσει εκείνους που χρειάζονται επιπλέον στήριξη», καταλήγει η έκθεση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει