Τι είναι η ορθορεξία; Θεωρείται διατροφική διαταραχή;

Ο όρος ορθορεξία προέρχεται από τις λέξεις «ορθός» και «όρεξη». Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια διαταραχή που αφορά τον ακραίο περιορισμό και την εμμονή στην επιλογή τροφίμων.

Ο ορθορεκτικός δεν είναι σε θέση να λάβει μέρος σε καθημερινές δραστηριότητες και πολλές φορές απομονώνεται και αισθάνεται δυσανεξία στις απόψεις των άλλων ανθρώπων σχετικά με τα τρόφιμα και την υγεία.

Δεν του είναι εύκολο να κατανοήσει τη διαφορά από τη σωστή επιλογή τροφίμων με την έμμονη ιδέα που έχει γίνει στον ίδιο. Εστιάζει στην κατανάλωση τροφών που τον κάνoυν να αισθάνεται υγιής και καθαρός και στο πλαίσιο αυτό αποφεύγει συνολικά:

* Tεχνητά χρώματα ή συντηρητικά

* Ανθυγιεινά λίπη, ζάχαρη και αλάτι

Για ορισμένους ανθρώπους με ορθορεξία:

* Οι τεχνικές παρασκευής πρέπει να οδηγήσουν σε «καθαρό φαγητό» που σημαίνει ότι πρέπει να πλυθεί πολλές φορές και να μαγειρευτεί με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν περιέχει βακτήρια

* Ο σχεδιασμός-προγραμματισμός του φαγητού τους πρέπει να γίνει πολλές ημέρες πριν καταναλωθεί και η σκέψη τους γι’ αυτό τους απορροφά πολύ από τον χρόνο της καθημερινότητάς τους

* Αισθάνονται μεγάλες ενοχές αν κάποια στιγμή χαλάσουν την διατροφή τους και γι’ αυτό αν παρεκτραπούν μπορούν να «τιμωρήσουν» τον εαυτό τους και να μην φάνε το παραμικρό για το υπόλοιπο της ημέρας

* Αισθάνονται πραγματική ευεξία και ευτυχία όταν έχουν μαγειρέψει και έχουν φάει κάτι εξαιρετικά υγιεινό

* Μπορούν να γίνουν ακόμα και προσβλητικοί απέναντι στους ανθρώπους που δεν ελέγχουν τι τρώνε

* Θυμούνται και περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τις υγιεινές τους επιλογές ακόμα και αν έχουν περάσει χρόνια

* Το φαγητό έξω είναι ένας πραγματικός εφιάλτης, καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν το φαγητό που πρόκειται να φάνε γι’ αυτό συνήθως απομονώνονται και προτιμούν να παραμένουν στο «υγιές» περιβάλλον του σπιτιού τους

Μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσον αυτή η διαταραχή είναι πιο συχνή σε ομάδες που έχουν έντονο ενδιαφέρον για μια υγιεινή διατροφή, όπως όσοι ασχολούνται με την υγεία, οι διαιτολόγοι, οι φοιτητές που παρακολουθούν τον τομέα της διατροφολογίας, οι εκπρόσωποι του θεάματος (τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, μέλη συμφωνικής ορχήστρας, τραγουδιστές όπερας), μέλη γυμναστηρίου κ.λπ.

Κάθε ένα από τα επαγγέλματα που μελετήθηκαν έδειξε κάποια συχνότητα. Ωστόσο, οι μελέτες δεν ήταν σε θέση να καθορίσουν εάν η συχνότητα εμφάνισης ήταν υψηλότερη απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Είτε η ορθορεξία είναι αναγνωρισμένη ως πραγματικό πρόβλημα είτε όχι, το σημαντικό είναι οι άνθρωποι που πάσχουν απ’ αυτήν να αναζητήσουν βοήθεια. Η ορθορεξία δημιουργεί ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή και γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι πως αυτός που πάσχει από ορθορεξία σχεδόν ποτέ δεν συνειδητοποιεί ότι έχει πρόβλημα. Πιστεύει ότι έχουν όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο.

Κι αυτό συμβαίνει επειδή ο ορθορεκτικός θεωρεί πως ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί όταν δείχνει μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή υγιεινών τροφίμων, επομένως πιστεύει ότι ο ίδιος πράττει το σωστό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει