Τι πρέπει να τρώει κάποιος που διαγνώστηκε με καρκίνο

Η διάγνωση του καρκίνου, είναι πιθανότατα μία από τις πιο τρομακτικές ειδήσεις που μπορεί να ακούσει κάποιος στη ζωή του. Μπορεί επίσης να είναι πολύ συγκεχυμένη κι αυτό επιτείνει την αγωνία και το φόβο.

Υπάρχουν τόνοι πληροφοριών από τόσο πολλές και διαφορετικές πηγές που είναι πολύ εύκολο για τον ασθενή ή την οικογένειά του να συγκλονιστεί, να φοβηθεί και να αποθαρρυνθεί.

Κι όμως είναι αυτή ακριβώς η στιγμή που ο καθένας θα πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να αντιμετωπίσει με θάρρος τον εχθρό. Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος και καθημερινά η έρευνα φέρνει νέα φάρμακα στο προσκήνιο, ικανά όχι απλά να ανακουφίσουν ή να παρατείνουν τη ζωή, αλλά ακόμα και να θεραπεύσουν ολοκληρωτικά την ασθένεια.

Γι’ αυτό δεν είναι η ώρα να την «ξορκίσουμε». Ούτε να φοβηθούμε να πούμε το όνομά της. Ο «εχθρός» είναι ο καρκίνος, είναι απέναντι και έχει  υπόσταση. Και εμείς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με όποια όπλα διαθέτουμε. Και ένα από τα πιο δυνατά μας όπλα είναι η διατροφή.

Η υγιεινή, θρεπτική διατροφή, είναι πολύ σημαντική όταν είναι κάποιος σε θεραπεία για τον καρκίνο. Μπορεί να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα των θεραπειών και την ποιότητα ζωής. Ετσι, είναι πολύ σημαντικό να πάρει κανείς πολύ σοβαρά τη διατροφή του κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

Είτε είστε εσείς ο ίδιος, είτε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που έχει διαγνωστεί με καρκίνο οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε με περισσότερη ενέργεια και αντοχές τη νόσο.

Τρώτε φρέσκα λαχανικά

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει από καρκίνο. Ετσι, θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής σας. Ειδικότερα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο, ραδίκια, κουνουπίδι), καθώς είναι αξιοσημείωτα για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες και ως εκ τούτου μπορούν να παίξουν ρόλο στην εμπόδιση εξάπλωσης του καρκίνου.

Οι ειδικές ενώσεις στα σταυρανθή (μονοκοτυλήδονα) λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές απέναντι στα κύτταρα του καρκίνου των ωοθηκών, του προστάτη, του πνεύμονα και του μαστού. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση μπρόκολου συσχετίστηκε με αυξημένο ποσοστό επιβίωσης τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, γλυκά και τρόφιμα με προσθήκη γλυκαντικών. Περιέχουν απλώς υδατάνθρακες που διασπώνται γρήγορα σε ζάχαρη.

Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε ζάχαρη και ινσουλίνη (μία γλυκόζη – μεταφορέας) που αποτελούν αυξητικούς παράγοντες για πολλούς όγκους. Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα, οι δίαιτες που ήταν χαμηλές σε υδατάνθρακες συσχετίστηκαν με την επιβράδυνση των όγκων.

Να είστε, παράλληλα, προσεκτικοί με την παρασκευή χυμού. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια πηγή επιπλέον ζάχαρης. Προτιμήστε να φάτε ολόκληρα φρούτα αντί να πιείτε χυμό.

Κόψτε τις φλεγμονώδεις τροφές

Ο καρκίνος είναι φύσει φλεγμονώδης. Στην πραγματικότητα πιστεύεται ότι το 95% των καρκίνων περιλαμβάνουν τον πυρηνικό παράγοντα κ-Β, που αποτελεί έναν από τους βασικούς «ενορχηστρωτές» της φλεγμονής.

Περικόψτε τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (κρέας, κοτόπουλο και γαλακτοκομικά). Είναι πηγές ωμέγα-6 λιπαρών οξέων και κορεσμένων λιπών. Στο σώμα περνούν από επεξεργασία και μετατρέπονται σε 5-λιποξυγενάση, ένα φλεγμονώδες ένζυμο που συνδέεται με την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου.

Αντί γι’ αυτό φάτε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα. Σπόρους λιναριού, ξινά κεράσια, ελιές, φύκια, σκούρα φρούτα, μούρα, ψάρια, πράσινο τσάι, τζίντζερ και καρύδια, είναι μόνο μερικά απ’ αυτά. Και βέβαια μην ξεχνάτε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν πάρα πολύ στην ανακούφιση της φλεγμονής.

Φάτε τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Ενσωματώστε στη διατροφή σας τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές περιλαμβάνουν το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπερόριζα, το πράσινο τσάι, το γιαούρτι, τη βρώμη, το κριθάρι και τα μανιτάρια.

Ειδικότερα, οι ποικιλίες μανιταριών maitake και shiitake περιέχουν β-γλυκάνες και άλλους πολυσακχαρίτες που αποτελούν πολύτιμους συμμάχους του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι φυσικές ενώσεις ενεργοποιούν βασικούς παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος για την πρόληψη της διάδοσης και εξάπλωσης του καρκίνου.

Προσθέστε στο πιάτο σας κουρκούμη

Προσθέστε στο φαγητό σας την πολύτιμη κουρκούμη. Δεν θα δώσει μόνο χρώμα και θρεπτική αξία, αλλά μπορεί επιπλέον, όπως έχουν αποδείξει μελέτες, χάρη στο βασικό της συστατικό, την κουρκουμίνη, να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται στα αρχικά στάδια, αλλά έχουν ήδη δείξει την αποτελεσματικότητα της κουρκούμης στον καρκίνο του μαστού, της μήτρας, του τραχήλου, του προστάτη και της γαστρεντερικής οδού.

Πάρτε τα συμπληρώματά σας

Μια ποικιλία συμπληρωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Για παράδειγμα τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι δύσκολα για τους ασθενείς με καρκίνο, είναι καλύτερο να λάβετε εξατομικευμένες προτάσεις πριν από την έναρξη ενός προγράμματος, συζητώντας με το γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει