Τι προβλέπει το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί από την άνοιξη το σχέδιο που εκπόνησε η κυβέρνηση  για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς οι Τράπεζες θα μπορούν να δέχονται αιτήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών των δανειοληπτών.

Αυτό βέβαια θα συμβεί εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εθνος» το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

Α) Τον υπολογισμό των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης που θα επιφέρουν δραστική μείωση στις δόσεις

Β)  τις εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης

Γ) την επιβράβευση του συνεργάσιμου δανειολήπτη

Συγκεκριμένα, τα τρία βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια είναι:

Ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης

Μετά από έγκριση της Τρόικας, θα ετοιμαστούν παραδείγματα ελάχιστων μηνιαίων εξόδων διαβίωσης για τα νοικοκυριά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται στα 600-1.000 ευρώ. Οι τράπεζες θα υπολογίζουν αυτές τις δαπάνες και θα ορίζουν μικρότερες δόσεις, με μείωση ακόμη και 70%.

Εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης δανείων

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες είναι επιμήκυνση κατά 10 χρόνια, από τα 75 στα 85, της ανώτατης ηλικίας δανειολήπτη για την αποπληρωμή. Ακόμη, μείωση κατά 50% των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων.

Συνεργάσιμος δανειολήπτης

Για να ενταχθεί στις ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με τον δανειστή, να παρέχει πλήρη επικαιροποιημένα στοιχεία, να ενημερώνει για την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση.

Παράλληλα, η μείωση επιτοκίου θα φέρει άμεση ελάφρυνση στις δόσεις που προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Τα προγράμματα αναχρηματοδότησης έχουν επιτόκια 7-8%, μειωμένα σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 14-15% που είναι ο μέσος όρος επιτοκίου στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ στις πιστωτικές κάρτες κινείται στο 18-19%.

Επιπλέον, αν η οφειλή από καταναλωτικά δάνεια είναι πάνω από 20%, οι τράπεζες ζητούν εγγραφή προσημείωσης σε κάποιο ακίνητο, η αξία του οποίου μπορεί να καλύψει το δάνειο. Σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο και δεν ξεπερνά το 5%, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να αυξηθεί στα 30 χρόνια, κάτι που μπορεί να μειώσει δραστικά την μηνιαία δόση.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό συμβούλιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 υποχρεωτικά οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρούν στις ρυθμίσεις δανείων με αυτά τα κριτήρια.

Παράλληλα, οδηγία της επιτροπής εκκαθαρίσεων της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια των «bad banks» προβλέπει ρυθμίσεις για πάνω από 40.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με οφειλές πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει