Το 93% στην Κριμαία ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι σύμφωνα με τα exit polls, το 93% των ψηφοφόρων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία κατά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές στο διπλωματικό πεδίο, στην Κριμαία οι Ρωσόφωνοι πολίτες κάνουν λόγο για ιστορική ημέρα.

Από την ψηφοφορία, πάντως, απείχαν οι Τάταροι, ο ηγέτης των οποίων ζήτησε να απέχουν από το δημοψήφισμα, καθώς έχει δηλώσει ξεκάθαρα εδώ και αρκετές ημέρες ότι επιθυμεί η Κριμαία να παραμείνει κομμάτι της Ουκρανίας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το πρωί της Δευτέρας (17/3), θα καθορίσει και τις μετέπειτα σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ επιμένουν ότι η διαδικασία είναι παράνομη και προειδοποιούν τη Μόσχα πως οι κυρώσεις θα είναι ακόμη πιο αυστηρές.

ΕΕ: «Παράνομο και αθέμιτο» το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και αθέμιτο», αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα (17/3).

«Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί», δηλώνουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν τη Δευτέρα, 17 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων, σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.

Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τη Μόσχα ότι θα πληρώσει τίμημα για τις ενέργειές της

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζει «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» τις ενέργειες της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική επέμβαση μέσω της επιβολής κυρώσεων και της αύξησης της αστάθειας.

«Οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία, όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

«Αυτό τον αιώνα, έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που η διεθνής κοινότητα στεκόταν και παρακολουθούσε μία χώρα να καταλαμβάνει δια της βίας το έδαφος άλλης χώρας», είπε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει