Το αλκοόλ είναι «μη ασφαλές» για τους ηλικιωμένους

Ενας στους πέντε ανθρώπους άνω των 65 ετών που πίνουν αλκοόλ, βρίσκονται σε ένα «μη ασφαλές» επίπεδο, καθώς είναι «λιγότερο δεκτικοί» στα προβλήματα που δημιουργεί, σύμφωνα με έρευνα.

Η ανάλυση μητρώων υγείας από το King’s College του Λονδίνου, έδειξε πως όσοι έπιναν γενναίες ποσότητες αλκοόλ ήταν κυρίως άνδρες και σχετικά εύποροι. Για τους ηλικιωμένους η έρευνα έδειξε πως όσοι πίνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα, έχουν αυξημένο κίνδυνο σύγχυσης και πτώσεων.

Οι συνιστώμενες ποσότητες για τους άνδρες είναι έως δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα και για τις γυναίκες ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από ιδιωτικούς γιατρούς για 27.991 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που ζουν στο Λονδίνο. Από τα 9.248 άτομα που ανέφεραν κατανάλωση αλκοόλ, το 21% έπινε μεγαλύτερη ποσότητα από τα συνιστώμενα ασφαλή όρια, όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Οpen.

Χάσμα μεταξύ των φύλων

Παρότι αποτελούν σχεδόν το μισό εκείνων που περιλαμβάνονται στη μελέτη, οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 60% εκείνων που έπιναν και το 65% εκείνων που έπιναν σε μη ασφαλή επίπεδα. Σ’ αυτό το 5% των ανδρών η κατανάλωση μπορούσε να φτάσει ακόμα και το ένα μπουκάλι ουίσκι την εβδομάδα, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό έπεφτε σχεδόν στο μισό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το πρόβλημα των μη ασφαλών ορίων ήταν πιο συχνό μεταξύ των λευκών Βρετανών και Ιρλανδών, απ’ ό,τι των εθνοτικών ομάδων της Καραϊβικής, της Αφρικής ή της Ασίας.

Ο συγγραφέας της μελέτης δρ Mark Ashworth, ερευνητής πρωτοβάθμιας φροντίδας, είπε πως οι τιμές των μη ασφαλών ορίων ήταν υψηλότερες στους ηλικιωμένους απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

«Πολύ λίγοι παθολόγοι συνειδητοποιούν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς τους μπορεί να πίνουν αλκοόλ σε τέτοια επίπεδα, οι περισσότεροι επικεντρώνονται σε νεότερους ασθενείς και τη μακροπρόθεσμη επίπτωση που μπορεί να έχει το αλκοόλ στην υγεία τους. Όμως, είναι οι ηλικιωμένοι ασθενείς στους οποίους το πρόβλημα είναι εντονότερο, επειδή οι επιπτώσεις είναι άμεσες», τονίζει.

Ο Ashworth προσθέτει πως από τη μελέτη δεν είναι σαφές αν οι ηλικιωμένοι πίνουν αυτές τις ποσότητες αλκοόλ μόνοι στο σπίτι ή σε κάποιο μπαρ με φίλους τους, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κάποια υπηρεσία που να ερευνά την κατάχρηση του αλκοόλ στους ηλικιωμένους.

Ο καθηγητής Mark Bellis, εκπρόσωπος της Σχολής Δημόσιας Υγείας, δήλωσε τα αλκοολούχα προϊόντα πρέπει να φέρουν σαφείς προειδοποιήσεις για την υγεία.

«Είναι εύκολο για τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα όρια της υγιούς κατανάλωσης, χωρίς να γνωρίζουν πως αυξάνουν τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος. Αν οι ηλικιωμένοι γνώριζαν αυτή την πληροφορία, θα ήταν πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, σε μια εποχή που οι κίνδυνοι για την υγεία ολοένα και αυξάνονται», επισημαίνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει