Το φως του ήλιου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Το ηλιακό φως έχει «στοχοποιηθεί» πολύ τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα για τη βλαβερή επίδρασή του όσον αφορά τον καρκίνο του δέρματος, να όμως που νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει πως η ηλιοθεραπεία μπορεί να μας ωφελήσει.

Βρετανοί ερευνητές των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Σαουθάμπτον υποστηρίζουν ότι έχουν την εξήγηση για τους λόγους που άνθρωποι που ζουν στις σκοτεινότερες χώρες του Βορρά, όπως είναι για παράδειγμα οι Σκωτσέζοι, έχουν υψηλότερα ποσοστά θανάτων από καρδιακές νόσους.

Μόλις 20 λεπτά από την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά ένα μικρό αλλά αρκετά σημαντικό ποσό, όπως απέδειξαν έρευνες που έγιναν πάνω σε 24 εθελοντές και των οποίων τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology.

Περαιτέρω έλεγχοι υποδεικνύουν ότι ο ήλιος το επιτυγχάνει αυτό, αυξάνοντας τα επίπεδα του νιτρικού οξειδίου, μιας χημικής ουσίας που συνδέεται με την ροή του αίματος.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι οι καλοπροαίρετες συμβουλές για μείωση των θανάτων από καρκίνο του δέρματος μπορεί να αυξήσουν κατά λάθος το ασύγκριτα μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια και έρχονται σε αντίθεση με τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι η έκθεση στον ήλιο μειώνει όλες τις αιτίες της καρδιαγγειακής θνησιμότητας», αναφέρει η έκθεση.

Οι εθελοντές έμειναν 30 λεπτά κάτω από το φυσικό φως του ήλιου το μεσημέρι σε μια ηλιόλουστη ημέρα, στη Νότια Ευρώπη. Πάρθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας των εθελοντών από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στον πλανήτη και το τελικό αποτέλεσμα ήταν να μειώσουν όλοι σ’ αυτό το διάστημα της παραμονής τους κάτω από τον ήλιο την πίεση του αίματος από δύο έως πέντε βαθμούς.

Με άλλα λόγια, μια μικρή ηλιοφάνεια πραγματικά μπορεί να ζεστάνει την καρδιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει