Το γάλα καθυστερεί την εμμηνόπαυση αλλά πόσο καλό είναι αυτό;

Μπορεί να θεωρείτε πως ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά κάθε μέρα αποτελούν υγιείς συνήθειες, αλλά νέα έρευνα δείχνει πως συνδέονται με καθυστερημένη εμμηνόπαυση κι αυτό δεν είναι τόσο καλό.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Journal of Nutrition, συνδέει την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης με αυξημένο κίνδυνο για αρκετές απειλητικές για τη ζωή μορφές καρκίνου.

Για δύο δεκαετίες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Brigham Women’s Hospital, παρακολουθούν τα αποτελέσματα υγείας και τις ιστορίες εμμηνόπαυσης περισσότερων από 46.000 γυναίκες. Τα συμπεράσματά τους κατέληξαν στο ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το αποβουτυρωμένο γάλα σε καθημερινή βάση, έφτασαν στην εμμηνόπαυση 3,6 μήνες αργότερα απ’ ό,τι οι γυναίκες που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Τι σημαίνει αυτό; Για κάθε 1 έτος αύξησης της ηλικίας πριν φτάσει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ανεβαίνει στο 2,5%, ενώ η καθυστερημένη εμμηνόπαυση έχει επίσης σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.

Η δρ Κarin Michels από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ λέει πως το αγελαδινό γάλα περιέχει έναν αριθμό μεταβολιτών που φαίνεται πως αυξάνουν την ποσότητα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που κυκλοφορεί στο σώμα μιας γυναίκας. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των ορμονών θα μπορούσαν να ευθύνονται για την καθυστερημένη έναρξη της εμμηνόπαυσης. Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν περισσότερους απ’ αυτούς τους μεταβολίτες, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες που καταναλώνουν τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το πλήρες γάλα, δεν βιώνουν καθυστερημένη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να «εξορίσετε» τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά από τη διατροφή σας; Σε καμία περίπτωση. Η μελέτη δεν εξέτασε τα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των καταναλωτών των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα εξέτασε σε σχέση με την καθυστέρηση της έναρξης της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, αλλά ακόμα κι αυτή δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων και καρκίνου.

Το συμπέρασμα είναι πως οι ειδικοί της υγείας μόλις τώρα αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις σχέσεις μεταξύ της διατροφής και της εμμηνόπαυσης και πώς η σχέση των δύο μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Σ’ αυτό το σημείο δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να δώσουν μια κατευθυντήρια οδηγία, οι επιστήμονες ωστόσο υποστηρίζουν ότι καλό θα είναι οι γυναίκες που είναι κοντά στην εμμηνόπαυση να μην καταναλώνουν σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει