Τραβεστί, τρανσέξουαλ και επαναπροσδιορισμός φύλου

Στην προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του φύλου και της σεξουαλικότητας, η ορολογία έχει πολλές φορές δημιουργήσει σύγχυση. Τραβεστί και τρανσέξουαλ είναι δύο όροι που συχνά χρησιμοποιούνται ως συνώνυμοι.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι αυτό δεν είναι ακριβές. Υπάρχει ένας αριθμός διαφορών μεταξύ των δύο, που προσδιορίζουν τον εαυτό τους ως το ένα ή ως το άλλο, παρόλο που οι ακριβείς ορισμοί μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Μία από τις κύριες διαφορές αφορά την ταυτοποίηση των φύλων. Το φύλο, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, είναι ένας κοινωνικός και όχι βιολογικός ορισμός. Τα κοινωνικά στεγανά όσον αφορά τους ανδρικούς και τους γυναικείους ρόλους, είναι αυτά που καθορίζουν το φύλο, περισσότερο από την ανατομία και τους επιστημονικούς ορισμούς που καθορίζουν σε ποιο φύλο ανήκει ένα άτομο. Στην ουσία, τα ρούχα που φοράει κάποιος, τα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιεί, ακόμα και το είδος των δραστηριοτήτων που απολαμβάνει, μπορούν όλα να περιγραφούν με όρους φύλου.

Οι τραβεστί και οι τρανσέξουαλ συνήθως έχουν διαφορετικές ιδέες για τον προσδιορισμό του φύλου. Οι τραβεστί δεν παρουσιάζουν συνήθως οποιαδήποτε βιολογική «δυσφορία» στον καθορισμό του φύλου τους. Οι τραβεστί άνδρες θέλουν να είναι άνδρες, οι τραβεστί γυναίκες θέλουν να είναι γυναίκες. Πολλοί τραβεστί επιλέγουν να υιοθετήσουν συνήθειες, ρούχα και εμφάνιση του αντίθετου φύλου, διατηρώντας, ωστόσο όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά του φύλου τους.

Αντίθετα, οι τρανσέξουαλ, πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι πραγματικά το αντίθετο φύλο από αυτό με το οποίο γεννήθηκαν. Ενας τρανσέξουαλ μπορεί να αναλάβει δράση για να προχωρήσει σε χημικές ή ανατομικές μεταβολές στο σώμα του/της, προκειμένου να γίνει το επιθυμητό σ’ αυτόν φύλο. Τα συμπληρώματα ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη χρησιμοποιούνται συχνά από τους τρανσέξουαλ για να προκαλέσουν χημικές αλλαγές, όπως την ανάπτυξη μαλλιών και τη μεταβολή του φωνητικού εύρους. Μερικοί μπορεί να επιλέξουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση επανακαθορισμού, που θα κάνει το σώμα τους να φαίνεται περισσότερο ως σώμα του αντίθετου φύλου.

Πολλοί τρανσέξουαλ ζουν δημόσια τη ζωή τους όπως το αντίθετο φύλο, προτιμώντας να τους θεωρούν το φύλο που οι ίδιοι επιθυμούν να είναι και όχι εκείνο που τούς καθόριζε βιολογικά.

Συχνά θεωρείται ότι το ντύσιμο των τραβεστί αποτελεί σαφή ένδειξη του ομοφυλοφιλικού τους προσανατολισμού. Αυτό δεν είναι αλήθεια, παρόλο που αρκετοί τραβεστί είναι ομοφυλόφιλοι. Η έλξη για το ντύσιμο με ρούχα του αντίθετου φύλου (cross-dressing) μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων είναι η προσωπική ευχαρίστηση, οι παραστατικές-ερμηνευτικές τέχνες (performing art) ή κάποια πολιτική ή κοινωνική δήλωση σχετικά με τους ρόλους των δύο φύλων και των κοινωνικών κανόνων.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των τραβεστί και των τρανσέξουαλ είναι ο βαθμός στον οποίο οι δραστηριότητές τους διαποτίζουν τον τρόπο ζωής τους. Συνήθως, όσοι έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, ζουν ανοιχτά, αφού έχουν επιλέξει το φύλο τους. Αντίθετα, οι τραβεστί περιορίζουν συνήθως τις τρανσέξουαλ δραστηριότητές τους σε ειδικούς μόνο τομείς της ζωής τους, παραμένοντας στους υπόλοιπους, στους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων.

Δεδομένου ότι τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των κινημάτων των ομοφυλόφιλων έχουν αναπτυχθεί και αναγνωριστεί, οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση σε πολλές κοινωνίες. Σε μερικούς πολιτισμούς, οι ρόλοι των δύο φύλων είναι πολύ λιγότερο συγκεκριμένοι και εκείνοι που παρουσιάζουν σωματικά ή συναισθηματικά γνωρίσματα και των δύο φύλων θεωρείται συχνά ότι είναι σαμανιστές (άτομα αρσενικού ή θηλυκού φύλου που έχουν στραφεί στον κόσμο του ασυνείδητου, εξαιτίας έντονης ψυχολογικής εμπειρίας) ή ότι έχουν κάποιες ιδιαίτερες δυνάμεις.

Στη δυτική κοινωνία οι δραστηριότητες των τρανσέξουαλ και οι επιλογές τους, συχνά γίνονται αντικείμενο παρεξήγησης και περιφρόνησης, ωστόσο συγκριτικά με το παρελθόν μπορούν πιο εύκολα να εκφράσουν τις σκέψεις και τις προτιμήσεις τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει