Βούτυρο εναντίον μαργαρίνης: Τι είναι καλύτερο για την καρδιά;

Βούτυρο ή μαργαρίνη; Ενα ερώτημα που είναι ιδιαίτερα εύκολο να απαντηθεί, αρκεί κανείς να σκεφτεί από τι παρασκευάζεται το κάθε προϊόν.

Η μαργαρίνη συνήθως υπερτερεί του βουτύρου σε ό,τι αφορά την υγεία της καρδιάς, αφού παρασκευάζεται από φυτικά έλαια και δεν περιέχει χοληστερόλη. Η μαργαρίνη έχει επίσης υψηλότερα επίπεδα σε «καλά» λίπη – πολυακόρεστα και μονοακόρεστα – απ’ ό,τι το βούτυρο. Αυτοί οι τύποι λίπους βοηθούν στη μείωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), της λεγόμενης και «κακής» χοληστερόλης, όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λίπη.

Το βούτυρο από την άλλη πλευρά παρασκευάζεται από ζωικό λίπος, ούτως ώστε περιέχει χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι μαργαρίνες ίδιες. Μερικές μαργαρίνες περιέχουν τρανς λιπαρά. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο στέρεη είναι η μορφή της μαργαρίνης, τόσο περισσότερα τρανς λιπαρά περιέχει. Τα τρανς λιπαρά, όπως είναι τα κορεσμένα λίπη, αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, τα τρανς λιπαρά χαμηλώνουν τα επίπεδα της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL), ή αλλιώς «καλής» χοληστερόλης. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να αποφύγετε τη στερεάς μορφής μαργαρίνη και να επιλέξετε μια πιο μαλακή ή υγρή μαργαρίνη.

Αναζητήστε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη που έχει τις χαμηλότερες θερμίδες, σάς αρέσει η γεύση του, δεν έχει τρανς λιπαρά και διαθέτει τη μικρότερη δυνατή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Κατά τη σύγκριση να είστε βέβαιοι ότι έχετε διαβάσει τις ετικέτες και έχετε ελέγξει τα γραμμάρια κορεσμένου λίπους και τρανς λιπαρών.

Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, ελέγξτε με το γιατρό σας αν το βούτυρο ή η μαργαρίνη που θα επιλέξετε είναι εμπλουτισμένα με φυτικές στανόλες και στερόλες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει