Βρέθηκε ιός της πολιομυελίτιδας στη Βραζιλία – μικρή η απειλή για το Μουντιάλ

Ενα στέλεχος του ιού της πολιομυελίτιδας βρέθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, αλλά δεν υπάρχουν ανθρώπινα κρούσματα, ούτε σημαντική απειλή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ο ιός βρέθηκε σε δείγματα που ελήφθησαν από τα λύματα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Viracopos του Σάο Πάολο, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η υψηλή ανοσία του τοπικού πληθυσμού για την ασθένεια φαίνεται πως αναστέλλει τη μετάδοση.

Η Βραζιλία έχει εξαλείψει την πολιομυελίτιδα από το 1989 και έχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που αγγίζει το 95%.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τα υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού που υποδεικνύονται από την υψηλή ανοσοποίηση και την εφαρμογή περιοδικών εκστρατειών εμβολιασμού στην περιοχή, δεν υπάρχει καμία απόδειξη μέχρι στιγμής για μετάδοση της πολιομυελίτιδας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που εκτιμά πως ο κίνδυνος περαιτέρω διεθνούς εξάπλωσης του ιού από τη Βραζιλία είναι πολύ χαμηλός.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ο ιός προήλθε από την Ισημερινή Γουινέα, την κεντρική αφρικανική χώρα που ανέφερε το πρώτο κρούσμα της πολιομυελίτιδας, νωρίτερα αυτό το μήνα. Είναι, παράλληλα μια υπενθύμιση ότι κάθε ασθένεια είναι μόνο μια βόλτα με το αεροπλάνο, μακριά από οποιαδήποτε χώρα.

Η πολιομυελίτιδα εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την ασθένεια, αλλά μπορεί να προληφθεί με την ανοσοποίηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την πολιομυελίτιδα μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία νωρίτερα φέτος, καθώς ο ιός εξαπλώθηκε σε χώρες όπου δεν είχε εμφανιστεί εδώ και χρόνια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει