Ξεκινά από τη Παρασκευή (9/5) η διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος για 205.912 δικαιούχους ξεκινά από την Παρασκευή, 9 Μαΐου, για εκείνους που υπέβαλαν αίτηση και πληρούν τα κριτήρια, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως οι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, οι οποίοι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2012, πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνεται το κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εγκρίθηκε η αναδιανομή 133,2 εκατ. ευρώ σε 205.912 νοικοκυριά, («περίπου 647 ευρώ ανά δικαιούχο νοικοκυριό» ανέφερε σχετικά).

Παράλληλα θα πληρωθούν και οι 75.428 ένστολοι, οι οποίοι θα λάβουν βοήθημα με βάση μόνον τα μισθολογικά κριτήρια.

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων

Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από την ομάδα των πολιτών (πλην ένστολων) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και η αυτόματη αξιολόγησή τους για το εάν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες επανέλαβαν την παλαιότερη κυβερνητική δέσμευση ότι (παρά τις έως τώρα απορρίψεις μερίδας των αιτήσεων από το ηλεκτρονικό σύστημα, που ανέρχονται σε περίπου τέσσερις στις δέκα), «σε κάθε περίπτωση, εκπτώσεις στη διανομή του συνολικού ποσού του κοινωνικού μερίσματος δεν θα γίνουν».

Αυτό σημαίνει πως θα διανεμηθεί το συνολικό ποσό των περίπου 525 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο περιμένουν τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων (η 30ή Ιουνίου), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν, μετά και από τις τελικές αξιολογήσεις των αιτήσεων, απομένει αδιάθετο ποσό και σε ποιο ύψος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα εξεταστεί η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Οπως υπογραμμίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, η διεύρυνση θα αφορά ή σε αύξηση των εισοδηματικών ορίων (πχ από τις 6.000 ευρώ στις 6.500 ευρώ για τους άγαμους), ή σε ένταξη στον κατάλογο των δικαιούχων των νέων ανέργων με βάση τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος), ή σε συνδυασμό των δύο ανωτέρω.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει