Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Τα υψηλότερα επίπεδα των οιστρογόνων σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος μπορεί να συμβεί όταν η καρδιά ξαφνικά και απροσδόκητα σταματάει να χτυπάει (αιφνίδια καρδιακή ανακοπή). Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ πάνω από 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από ανθρώπους στο Πόρτλαντ που υπέστησαν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ή είχαν στεφανιαία νόσο. Δοκιμές του πλάσματος που πήραν κατά το χρόνο του θανάτου ή κατά την επίσκεψή τους στο γιατρό έδειξαν πως και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιο ποσοστό των κοινών παραγόντων κινδύνου για την καρδιά, όπως διαβήτης, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

Ωστόσο, τα επίπεδα της τεστοστερόνης ήταν πολύ χαμηλότερα μεταξύ των ανδρών και ελαφρώς υψηλότερη μεταξύ των γυναικών στην ομάδα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, συγκριτικά με την ομάδα που έπασχε από στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας Καρδιακού Ρυθμού στο Ντένβερ.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων ήταν πολύ υψηλότερα και η αναλογία τεστοστερόνης – οιστρογόνων ήταν χαμηλότερα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, που υπέστησαν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Αυτό, ωστόσο, δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας – αιτιατού ανάμεσα στα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο για ξαφνική καρδιακή ανακοπή και θάνατο, λέει ο Δρ Σουμίτ Τσανγκ, αναπληρωτής διευθυντής για τη γονιδιωματική καρδιολογία και διευθυντής του Καρδιολογικού Ινστιτούτου «Κέδροι του Σινά» στο Λος Αντζελες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει