Υψηλή χοληστερόλη στη μέση ηλικία, κίνδυνος για την καρδιά αργότερα

Πολλοί άνθρωποι στην ηλικία των 30 ή 40 «κατεβάζουν» ανεξέλεγκτα τα χάμπουργκερ και τα τηγανητά, καθώς και άλλα λιπαρά τρόφιμα, θεωρώντας ότι έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους για να σκεφτούν τη χοληστερόλη τους.

Ωστόσο, νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η μακροπρόθεσμη έκθεση ακόμα και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μπορεί να βλάψει τη μελλοντική υγεία της καρδιάς.

Άνθρωποι που έχουν φτάσει περίπου στα 55 χρόνια τους και έχουν ζήσει 10-20 χρόνια με υψηλή χοληστερόλη αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου συγκριτικά με τα άτομα που αντιμετώπιζαν μέχρι 10 χρόνια πρόβλημα υψηλής χοληστερόλης και τετραπλάσιο κίνδυνο από άτομα που είχαν γενικότερα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Circulation.

«Η διάρκεια του χρόνου που ένα άτομο έχει υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου πάνω και πέρα από τον κίνδυνο που δημιουργεί το τρέχον επίπεδο χοληστερόλης. Οι ενήλικες με υψηλότερη διάρκεια έκθεσης σε υψηλή χοληστερόλη είχαν τετραπλάσια αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν είχαν χοληστερόλη», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Ann Marie Navar-Boggan, καρδιολόγος στο Ινστιτούτο Κλινικών Ερευνών Duke στο Durham της Νέας Υόρκης.

Η Navar-Boggan και οι συνάδελφοί της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για κάθε 10 χρόνια που ένα άτομο έχει οριακά αυξημένη χοληστερόλη ανάμεσα στις ηλικίες 35-55 ετών ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου αυξάνεται σχεδόν 40%.

«Στις ηλικίες μεταξύ 30 και 40 ετών, ουσιαστικά θέτουμε τα θεμέλια για το μέλλον της υγείας μας», υποστηρίζει.

Για τη μελέτη αυτή οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία από τη μελέτη Framingham Heart Study, ένα από τα μεγαλύτερα εν εξελίξει ερευνητικά προγράμματα που επικεντρώνονται στην υγεία της καρδιάς. Από το 1948, οι οικογένειες στην πόλη Framingham της Μασαχουσέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθούν την υγεία τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.478 ενήλικες, οι οποίοι δεν είχαν αναπτύξει καρδιακή νόσο από την ηλικία των 55 ετών και στη συνέχεια υπολόγισαν το χρονικό διάστημα που κάθε άτομο είχε βιώσει υψηλή χοληστερόλη μετά από αυτή την ηλικία.

Όρισαν ως υψηλή χοληστερόλη πολύ συντηρητικά σε αυτή τη μελέτη, τα 130 mg/dL της «κακής» LDL χοληστερόλης, επίπεδο το οποίο το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ θεωρεί ως το χαμηλότερο άκρο της «οριακά υψηλής» χοληστερόλης.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν αυτούς τους ενήλικες μέχρι και 20 χρόνια μετά την ηλικία των 55 ετών για να δουν πώς η έκθεσή τους σε υψηλή χοληστερόλη επηρέασε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μακροχρόνια «δόση» υψηλής χοληστερόλης φαίνεται να επηρεάζει άμεσα το μέλλον του ατόμου σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων:

Oι συμμετέχοντες με 10-20 χρόνια υψηλή χοληστερόλη είχαν 16,5% συνολικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εκείνοι με 1-10 χρόνια έκθεση στην υψηλή χοληστερόλη είχαν 8,1% του κινδύνου.

Εκείνοι που δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μόνο 4,4% του κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Η Navar-Boggan συνέκρινε την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης με τα χρόνια που είναι κάποιος φανατικός καπνιστής, όπου οι γιατροί αξιολογούν τον κίνδυνο για την υγεία ενός ατόμου καθορίζοντας το πόσο πολλά τσιγάρα καπνίζει και για πόσο μεγάλο διάστημα.

«Θα πρέπει να αρχίσουμε πραγματικά να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο τη χοληστερόλη και να υπολογίζουμε πόσα χρόνια την έχουμε σε υψηλά επίπεδα», λέει χαρακτηριστικά.

Εάν αυτά τα νέα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη χρήση στατινών για τη μείωση της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές, μόνο σε έναν στους έξι ενήλικες στην παρούσα μελέτη με παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή χοληστερόλη συστήθηκε να κάνει θεραπεία με στατίνες στην ηλικία των 40 ετών και μόνο σε έναν στους τρεις στην ηλικία των 50 ετών.

«Μόνο το 15% πληρούν τα κριτήρια για θεραπεία με στατίνες και αυτό υποδηλώνει πως οι κατευθυντήριες γραμμές είναι ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των ασθενών σ’ αυτό το επίπεδο κινδύνου. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για θεραπεία με στατίνες σε άτομα 30-40 ετών, γιατί αυτό θα τους δεσμεύσει να παίρνουν ένα φάρμακο εφ’ όρου ζωής», επισημαίνει η Navar-Boggan.

Τα άτομα που βρίσκονται στην ηλικία των 30 ετών θα πρέπει σίγουρα να ελέγχονται για υψηλή χοληστερόλη. Εκείνοι που έχουν υψηλή χοληστερόλη πρέπει να προσπαθήσουν να χαμηλώσουν τα επίπεδά τους με άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει