Υψηλότερο του αναμενομένου το ποσοστό θανάτων που προκαλούνται από την παχυσαρκία

Νέα μελέτη δείχνει πως το 18% των θανάτων στις ΗΠΑ στους ενήλικες από 40 ετών και άνω οφείλονται στην παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Public Health, στην παχυσαρκία αντιστοιχεί το 18% των θανάτων μεταξύ μαύρων και λευκών Αμερικανών, ηλικίας μεταξύ 40 και 85 ετών, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήθελαν την παχυσαρκία να σχετίζεται με μόλις 5% του συνόλου των θανάτων.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία, είχε κατά πολύ υποτιμηθεί.

«Είναι λίγο περισσότερο από το τριπλάσιο της προηγούμενης εκτίμησης. Η παχυσαρκία έχει δραματικά χειρότερες συνέπειες για την υγεία από ό,τι κάποιες πρόσφατες εκθέσεις μάς είχαν αφήσει να πιστεύουμε», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Ryan Masters, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό της σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι προηγούμενες μελέτες είχαν γίνει υπολογίζοντας διαφορετικές συνθήκες έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου σχετικούς με την παχυσαρκία. Οι νεότερες γενιές έχουν εκτεθεί σε μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου, επομένως διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρες ή παχύσαρκες και πάσχουν από όλα τα προβλήματα υγείας που συνοδεύουν τα επιπλέον κιλά, προειδοποιούν οι ερευνητές.

«Ενα πεντάχρονο παιδί σήμερα μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον όπου η παχυσαρκία είναι πολύ περισσότερο ο κανόνας, απ’ ό,τι ήταν μια ή δύο γενιές πριν. Τα μεγέθη στα ποτά είναι μεγαλύτερα, τα ρούχα βγαίνουν και σε μεγαλύτερα μεγέθη και πολλοί περισσότεροι συμμαθητές τους είναι παχύσαρκοι», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Bruce Link, καθηγητής Επιδημιολογίας και Κοινωνικοϊατρικών Επιστημών στο Κολούμπια.

«Οταν κάποιος είναι παχύσαρκος είναι δύσκολο να το αλλάξει. Γι’ αυτό είναι λογικό πως ακόμα δεν έχουμε καν δει τα χειρότερα της συγκεκριμένης “επιδημίας” κι αυτό θα συμβεί μόλις η σημερινή γενιά των παιδιών μεγαλώσει», συμπληρώνει.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν τη δυνατότητα αυτή, χωρίζοντας τον πληθυσμό σε ομάδες, μελετώντας την επίδραση της παχυσαρκίας στους θανάτους σε κάθε μία απ’ αυτές. Χρησιμοποιώντας αυτές τις ομάδες, ανέλυσαν τις ετήσιες έρευνες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ σε ορίζοντα 19 χρόνων από το 1986 μέχρι το 2004 και έκαναν συγκρίσεις με τα επιμέρους αρχεία θνησιμότητας από τον Εθνικό Δείκτη Θανάτου. Επικεντρώθηκαν στις ηλικίες μεταξύ 40-85, αποκλείοντας τους θανάτους που προήλθαν από ατυχήματα, ανθρωποκτονίες και συγγενείς παθήσεις, που είναι οι κυριότερες αιτίες θνησιμότητας για τους νεότερους ανθρώπους.

«Διαδοχικές ομάδες που ζουν σ’ αυτό το νέο περιβάλλον βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από παχυσαρκία, απ’ ό,τι σε παλαιότερες εποχές. Κάθε συγκεκριμένη ομάδα μοιάζει με κύμα που ολοένα και μεγαλώνει», λέει ο Masters.

Για παράδειγμα ο Masters και οι συνεργάτες του, σημείωσαν πως παρατηρήθηκε αύξηση της θνησιμότητας ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, για τους λευκούς άνδρες που έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των ηλικιών 65-70 την περίοδο 1986-2004. Η παχυσαρκία αντιπροσώπευε περίπου το 3,5% των θανάτων για όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1915-1919, το 5% για όσους γεννήθηκαν 10 χρόνια αργότερα, ενώ ανέβηκε στο 7% για τα άτομα που γεννήθηκαν μια δεκαετία μετά.

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στους θανάτους από παχυσαρκία. Απ’ αυτές οι μαύρες γυναίκες είχαν συνολικά τον υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος σε ποσοστό 27%, με τις λευκές γυναίκες να ακολουθούν σε ποσοστό 21%.

«Μέχρι τώρα η συζήτηση για το πόσο παχύς είναι κάποιος ή πόσο σωματικό λίπος έχει, ήταν μια μονομερής συζήτηση που αφορούσε ατομικές περιπτώσεις. Τώρα πλέον αφορά ολόκληρες γενιές. Η λύση δεν είναι μόνο η άσκηση και η καλύτερη διατροφή, αλλά μια σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι νέες γενιές αναμένεται να είναι περισσότερο παχύσαρκες. Αυτός είναι ένας λόγος για να αλλάξουμε τα πράγματα στον πυρήνα τους, ώστε να γίνουν υγιέστερες οι νεότερες γενιές. Για το σκοπό αυτό πρέπει να γίνει μια εκστρατεία δημόσιας υγείας που θα βάλει την “επιδημία της παχυσαρκίας” στην πρώτη γραμμή και θα προσπαθήσει να την καταπολεμήσει», λέει ο George Benjamin, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ενωσης Δημόσιας Υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει