Σας αρέσει η σοκολάτα; Οι ξηροί καρποί; Το κρασί και η μπύρα; Ο καφές; Ολα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, μια αντιοξειδωτική χημική ουσία που βρίσκεται σε πολλά φυτά, μείωσαν τον κίνδυνο της συνολικής θνησιμότητας κατά 30% σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων οι δίαιτες περιείχαν πολύ μικρές ποσότητες απ’ αυτές.
«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι πολυφαινόλες συνδέονται με την μείωση ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Μπορούν να συμβάλλουν στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επομένως, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση πολυφαινολών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου», λέει η συγγραφέας της μελέτης δρ Cristina Andres-Lacueva.
Αυτό που δεν ξέραμε ήταν ακριβώς πόσο θα πρέπει να καταναλώσουμε. Σύμφωνα με την νέα μελέτη, η «μαγική ποσότητα» είναι τουλάχιστον 650mg την ημέρα, ή περίπου 5 με 6 μερίδες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να… κατεβάσετε ένα κεφάλι μπρόκολο. Το κλειδί είναι να πάρετε τη συνιστώμενη ποσότητα από μια ποικιλία πηγών. Ευτυχώς, πολλά από τα τρόφιμα και τα ποτά που αγαπάτε είναι ασφυκτικά γεμάτα σε πολυφαινόλες.
Δείτε παρακάτω μια λίστα με 16 τροφές που ανάμεσά τους υπάρχουν σίγουρα πολλές από τις αγαπημένες σας και σάς βοηθούν να πάρετε τις τόσο απαραίτητες πολυφαινόλες.