5 προβιοτικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Η Σημασία του Μικροβιώματος και Πώς να το Υποστηρίξετε με Διατροφικές Επιλογές
Μπορεί να μας φαίνεται παράξενο ότι μέσα στο σώμα μας ζουν τρισεκατομμύρια μικρόβια, όμως πλέον γνωρίζουμε ότι αυτά τα μικρόβια είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Πρωτίστως, βοηθούν στην πέψη των τροφών, ενώ παράλληλα προστατεύουν τον οργανισμό από αλλεργίες, χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.
Καθαρός αέρας και μικροβίωμα
Μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμά μας είναι το άνοιγμα των παραθύρων ώστε να ανανεώνεται ο αέρας στο σπίτι. Ωστόσο, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των μικροβίων βρίσκεται στο έντερο, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευημερία αυτών των «καλών» μικροοργανισμών.
Τρόφιμα που ενισχύουν το μικροβίωμα
Γιαούρτι:
Το ζωντανό καλλιεργημένο γιαούρτι, ειδικά το χειροποίητο, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές πηγές προβιοτικών. Προσοχή όμως στις ετικέτες, καθώς πολλά εμπορικά προϊόντα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού και τεχνητά αρώματα, που μειώνουν τη διατροφική τους αξία.
Ξινολάχανο (λάχανο τουρσί):
Πλούσιο σε ζωντανές καλλιέργειες, το ξινολάχανο βοηθά στη βελτίωση της πέψης και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργιών. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Ε και C.
Τουρσί:
Τα τουρσιά, ιδιαίτερα τα λιγότερο επεξεργασμένα, αποτελούν εξαιρετική πηγή προβιοτικών, συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου.
Μικροάλγη:
Αν και δεν είναι τρόφιμο από μόνη της, η μικροάλγη όπως η σπιρουλίνα, η χλωρέλλα και τα μπλε-πράσινα φύκια μπορούν να προστεθούν σε smoothies, προσφέροντας πλούσια θρεπτικά συστατικά και υποστηρίζοντας το μικροβίωμα.
Τσάι κομπούχα:
Το ζυμωμένο τσάι κομπούχα περιέχει ζωντανά βακτήρια που ευνοούν την υγεία του εντέρου. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για αύξηση ενέργειας και ευεξίας, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται για άτομα με μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως το σύνδρομο candida.
