5 τροφές που περιέχουν «κακά» λίπη

Τα τρανς λιπαρά όχι μόνο αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, ακριβώς όπως τα κορεσμένα λίπη, αλλά μειώνουν επίσης την καλή χοληστερόλη που προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και αυξάνει τη φλεγμονή.

Πολλοί κατασκευαστές τροφίμων έχουν αφαιρέσει ή μειώσει τα τρανς λιπαρά, ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα.

Δείτε παρακάτω μια λίστα με τις τροφές που περιέχουν τα επικίνδυνα για την υγεία τρανς λιπαρά:

1. Οτιδήποτε τηγανητό

Τα τρανς λιπαρά γίνονται με την προσθήκη υδρογόνου στο φυτικό έλαιο γι’ αυτό πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι κάθε τι τηγανητό είναι εν δυνάμει τροφή που περιέχει τρανς λιπαρά. Μπορείτε πάντα να ρωτήσετε κάτι σχετικά με το λάδι, με το οποίο τηγανίζεται το φαγητό, αλλά ακόμα κι αν η απάντηση είναι «φυτικό έλαιο», αυτό μπορεί να είναι υδρογονωμένο. Καλύτερα λοιπόν θα είναι να περιορίσετε την κατανάλωση των τηγανητών τροφών που σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

2. Πίτα και κρούστα πίτας

Τα ψημένα προϊόντα είναι διαβόητα για τα τρανς λιπαρά που περιέχουν, αλλά πολλές μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων έχουν αφαιρέσει τα υδρογονωμένα έλαια από τις πίτες τους. Μπορείτε, όμως, να βρείτε ακόμα μερικές ποικιλίες με τρανς λιπαρά στην αγορά. Πολλές ποικιλίες κατεψυγμένης πίτας και κρέμας γάλακτος έχουν μεταξύ 2-5 γραμμάρια τρανς λιπαρά ανά μερίδα. Οσο για την κρούστα πίτας, όλες οι φυτικές κρούστες πίτας περιέχουν 2 γραμμάρια τρανς λιπαρών ανά μερίδα. Ψάξτε για εκείνες που δεν έχουν υδρογονωμένα έλαια στον κατάλογο των συστατικών τους.

3. Ράβδοι μαργαρίνης

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η μαργαρίνη θεωρήθηκε μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για το βούτυρο, επειδή παράγεται από φυτικά έλαια αντί για ζωικά προϊόντα. Αλλά για τη διατήρηση της μαργαρίνης σε στερεή μορφή, πολλές μάρκες και ιδιαίτερα αυτές που παράγουν ράβδους μαργαρίνης, εξαρτώνται από υδρογονωμένα έλαια που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, όπως επίσης και σε κορεσμένα λιπαρά. Αφήστε κατά μέρος τις συσκευασίες με ράβδους μαργαρίνης που έχουν 2 γραμμάρια τρανς λιπαρών ανά μερίδα και προτιμήστε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά.

sweet-rolls

4. Μπισκότα και γλυκά ρολά κανέλας

Πολλές αλυσίδες προσφέρουν πια μπισκότα με μηδέν γραμμάρια τρανς λιπαρών ανά μερίδα, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετές που χρησιμοποιούν τρανς λιπαρά. Γεμάτα με τρανς λιπαρά είναι και τα μπισκότα ή τα γλυκά ρολά με κανέλα και γλάσο. Ελέγξτε τι αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ, το ζαχαροπλαστείο ή ακόμα και στο αρτοποιείο γιατί  υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που ενώ στη λίστα με τα συστατικά αναγράφουν μηδέν γραμμάρια τρανς λιπαρών, εξακολουθούν να περιέχουν υδρογονωμένα.

5. Παγωμένα και κρεμώδη ποτά

Περίπου 200 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν τον επιβλητικό αριθμό των 9 γραμμαρίων τρανς λιπαρών. Σε όλους τους τομείς, από το ποτό του εστιατορίου μέχρι τα κρεμώδη ποτά που αγαπάτε περιέχεται 1 ή και 2 γραμμάρια ανά μερίδα, ενώ τα ζεστά ροφήματα σοκολάτας περιέχουν ακόμα περισσότερο. Ομως, τίποτα δεν φτάνει ένα παγωτό με ένα μείγμα ζύμης μπισκότων και σοκολάτας.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να παρακολουθείτε το λίπος που καταναλώνετε με τη διατροφή σας         

Μπορεί επίσης να σας αρέσει