6 πρωτεύουσες λειτουργίες των πρωτεϊνών

Η πρωτεΐνη είναι μια σημαντική ουσία που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί να βρεθεί στο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και πολλά φυτικά προϊόντα.

Στην πραγματικότητα, μετά από το νερό, η πρωτεΐνη είναι η πιο άφθονη ουσία στο σώμα μας. Η πρωτεΐνη παράγεται από το σώμα, χρησιμοποιώντας την διαιτητική πρωτεΐνη που καταναλώνουμε. Χρησιμοποιείται σε πολλές ζωτικές διαδικασίες και συνεπώς πρέπει να αντικατασταθεί με συνέπεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες.

Επισκευή και συντήρηση

Η πρωτεΐνη ονομάζεται δομικό στοιχείο του σώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ιστού του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της επισκευής τους. Τα μαλλιά, το δέρμα, τα μάτια, οι μύες και τα όργανα είναι όλα κατασκευασμένα από πρωτεΐνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη από τους ενήλικες, καθώς στην παιδική ηλικία, αναπτύσσονται και μεγαλώνουν νέοι πρωτεϊνικοί ιστοί.

Ενέργεια

Η πρωτεΐνη είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας. Εάν καταναλώνετε περισσότερες πρωτεΐνες από όσες χρειάζεστε για τη συντήρηση ιστού και άλλες απαραίτητες λειτουργίες, το σώμα σας θα τις χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Εάν δεν είναι απαραίτητη, λόγω της επαρκούς πρόσληψης άλλων πηγών ενέργειας όπως οι υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία λίπους και θα γίνει μέρος των λιποκυττάρων.

Ορμόνες

Η πρωτεΐνη εμπλέκεται στη δημιουργία ορισμένων ορμονών. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στον έλεγχο των λειτουργιών του σώματος που συνεπάγονται την αλληλεπίδραση πολλών οργάνων. Η ινσουλίνη, μια μικρή πρωτεΐνη, είναι ένα παράδειγμα μιας ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση οργάνων όπως το πάγκρεας και το ήπαρ. Η σεκρετίνη (ή εκκριματίνη), είναι ένα άλλο παράδειγμα πρωτεϊνικής ορμόνης. Αυτή η ουσία βοηθά στη διαδικασία του πεπτικού συστήματος, διεγείροντας το πάγκρεας και το έντερο για τη δημιουργία απαραίτητων πεπτικών χυμών.

Ενζυμα

Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που αυξάνουν το ρυθμό των χημικών αντιδράσεων στο σώμα. Επί της ουσίας, οι περισσότερες από τις απαραίτητες χημικές αντιδράσεις στο σώμα δεν θα προχωρούσαν αποτελεσματικά χωρίς ένζυμα. Για παράδειγμα, ένας τύπος ενζύμου λειτουργεί ως βοήθημα για την πέψη μεγάλων πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών μορίων σε μικρότερα μόρια, ενώ ένας άλλος βοηθά στη δημιουργία DNA.

Μεταφορά και αποθήκευση μορίων

Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη μεταφορά ορισμένων μορίων. Για παράδειγμα, η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές για την αποθήκευση ορισμένων μορίων. Η φεριτίνη είναι ένα παράδειγμα πρωτεΐνης που συνδυάζεται με σίδηρο για αποθήκευση στο ήπαρ.

Αντισώματα

Η πρωτεΐνη σχηματίζει αντισώματα που βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων και ασθενειών.  Αυτές οι πρωτεΐνες αναγνωρίζουν και βοηθούν στην καταστροφή αντιγόνων, όπως τα βακτήρια και οι ιοί. Συνήθως λειτουργούν σε συνδυασμό με τα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, τα αντισώματα αυτά ταυτοποιούν και στη συνέχεια περιβάλλουν τα αντιγόνα, προκειμένου να τα διατηρήσουν περιχαρακωμένα, μέχρις ότου να μπορέσουν να καταστραφούν από τα λευκά αιμοσφαίρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει