Aγνωστοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή

Ολοι γνωρίζουμε πως η υπερβολική κατανάλωση τηγανητών ή fast food μπορεί να αποτελέσει μια αλάνθαστη συνταγή για την καρδιακή προσβολή, όμως, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν.

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν με έκπληξη καθημερινά νέους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στους οποίους μπορείτε εν αγνοία σας να εκθέσετε τον εαυτό σας.

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι η φροντίδα για την υγεία μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι πιο πρόσφατες αιτίες καρδιακής προσβολής και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε:

Κυκλοφοριακή συμφόρηση

Η κίνηση μπορεί να σκοτώσει και όχι μόνο σε σχέση με ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα μια σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Γερμανοί ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από ανθρώπους που υπέστησαν καρδιακή προσβολή, προσπαθώντας να εντοπίσουν μια συγκεκριμένη αιτία της. Ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει στο μποτιλιάρισμα, είτε ως επιβάτες, είτε ως οδηγοί, είτε ως αναβάτες ποδηλάτου, όλοι τους είχαν 3,2 φορές υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Τι να κάνετε: Μέχρι να περάσετε μέσα από την κίνηση και να βρεθείτε σε πιο χαλαρούς δρόμους ή μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, κλείστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας για να προστατέψετε τον εαυτό σας, ενώ αν είστε με ποδήλατο, προσπαθήστε να αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε τα πλήθη και την κίνηση.

Αντικολλητικές χημικές ουσίες

Οι αντικολλητικές χημικές ουσίες είναι πράγματι πρακτικές, αλλά από την άποψη της υγείας μπορεί να μην αξίζουν τον κόπο. Παλαιότερα, αυτό το είδος των υλικών σχετιζόταν με την υπογονιμότητα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την υπερκινητικότητα, ενώ μια μελέτη του 2012 έδειξε μια σύνδεση ανάμεσα στη χημική ουσία υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και τις καρδιακές παθήσεις. Ετσι, ανεξάρτητα από την ηλικία, το βάρος, την παρουσία διαβήτη ή άλλων ασθενειών, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ουσίας στο αίμα τους, έχουν διπλάσιες πιθανότητες για καρδιαγγειακή νόσο, συγκριτικά με τα άτομα που έχουν χαμηλότερα επίπεδα.

Τι να κάνετε: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε αντικολλητικά δοχεία, τηγάνια και φόρμες ψησίματος και αντικαταστήστε τα με ανοξείδωτο χάλυβα, χυτοσίδηρο ή γυαλί (ένα υλικό που δεν περιέχει (PFOA). Αποφύγετε τα υφάσματα, τα έπιπλα και τα χαλιά που διαφημίζονται ως «αλέκιαστα» και τρώτε λιγότερο πρόχειρο φαγητό, επειδή τα πακέτα στα οποία συσκευάζεται περιέχουν PFOA.

Αντιβακτηριακό σαπούνι

Οπως είναι ήδη γνωστό, το triclosan, ένα από τα συστατικά που βρέθηκαν σε αντιβακτηριακά σαπούνια και οδοντόκρεμες, έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, ειδικά όταν πρόκειται για τον θυρεοειδή αδένα και τον ρόλο του στη δημιουργία ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων. Στον κατάλογο των επιβλαβών επιπτώσεων του triclosan τώρα μπορούμε να προσθέσουμε και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, χάρη στην τελευταία έρευνα που δείχνει ότι μπορεί να βλάψει την καρδιά και τον μυϊκό ιστό.

Τι να κάνετε: Τα αντιβακτηριακά προϊόντα δεν βοηθούν πολύ και οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το πλύσιμο με κανονικό σαπούνι και νερό έχει την ίδια επίδραση. Για να αποφύγετε το triclosan, πρέπει να μείνετε μακριά από κάθε προϊόν που λανσάρεται ως «αντιβακτηριακό», «αντιμικροβιακό», ή που αναγράφει πως σκοτώνει τα μικρόβια ή έχει θανατηφόρα οσμή.

Η αλλαγή του κλίματος

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει την υγεία μας και σύμφωνα με έρευνες η αλλαγή κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Η υπερβολική θερμότητα οδηγεί στο σχηματισμό μικρών σωματιδίων με μολυσμένο αέρα, που είναι γνωστά ως PM2 και διεισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Τα σωματίδια αυτά είναι πολύ μικρά και έτσι μπορούν να αποφεύγουν τις φυσικές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος και να μεταναστεύουν στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι να κάνετε: Ξεκινήστε να καταναλώνετε συμπληρώματα ιχθυελαίων. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα τακτικά συμπληρώματα ωμέγα-3 ιχθυελαίων μειώνουν τις επιπτώσεις των τοξικών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Κονσέρβες τροφίμων

Το νάτριο δεν είναι το μόνο πρόβλημα στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Η δισφαινόλη Α ή ΒΡΑ είναι ένα χημικό που διαταράσσει την ορμονική ισορροπία και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού, τα προβλήματα θυμού στα κορίτσια, την παχυσαρκία, τη στειρότητα. Πρόσφατα αυτή η ένωση θεωρήθηκε υπεύθυνη για τις καρδιακές παθήσεις. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ακόμα και μικρή δόση της ΒΡΑ μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη αρρυθμία της καρδιάς και ακανόνιστους κτύπους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Η σύνδεση μεταξύ της ΒΡΑ και της καρδιακής νόσου επιβεβαιώθηκε μήνες αργότερα, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι υγιείς άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα της ΒΡΑ είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Τι  να κάνετε: Περιορίστε την πρόσληψη των κονσερβοποιημένων τροφίμων και αντί γι’ αυτά τρώτε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα. Επίσης, αποφύγετε να κρατάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα στα χέρια σας τις αποδείξεις ταμειακής μηχανής, γιατί κι αυτές είναι επικαλυμμένες με ένα στρώμα της ΒΡΑ που απορροφάται πολύ εύκολα από το δέρμα σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει