Αίρεται η ασυλία των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Στην δικαιοσύνη στέλνει η Βουλή τους χρυσαυγίτες βουλευτές H. Παναγιώταρο, Η. Κασιδιάρη, Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλο, Ε. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης (16/10).

Στην ψηφοφορία ψήφισαν 247 βουλευτές. Για τον Ηλία Παναγιώταρο ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας οι 246 και παρών ο Βασίλης Καπερνάρος των ΑΝΕΛ. Για τον Ηλία Κασιδιάρη ψήφισαν υπέρ 247. Για τους Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλιο και Στάθη Μπούκουρα ψήφισαν υπέρ 246, ενώ υπήρχε και ένα άκυρο, του Νίκου Νικολόπουλου. Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο ψήφισαν 246 και υπήρχε και ένα λευκό.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί, οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αλέξης Τσίπρας και Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ψήφισαν οι Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος. Συνολικά απουσίαζαν από την ψηφοφορία 35 βουλευτές. Ανάμεσα τους και αυτοί της ΧΑ αφού όπως είχε ανακοινώσει ο Ηλίας Κασιδιάρης θα απέχουν γιατί θεωρούν πως η δίωξή τους είναι μία σκευωρία.

Το αίτημα των εισαγγελικών αρχών για τους Στάθη Μπούκουρα, Γίωργο Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλο αφορά τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ για τους Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο αφορά αδικήματα σε παλαιότερες υποθέσεις, όπως τα επεισόδια που είχαν γίνει έξω από το «Χυτήριο». Οι ίδιοι οι βουλευτές της ΧΑ δεν έχουν διευκρινίσει εάν θα πάρουν τον λόγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία.

Την περασμένη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγήθηκε την άρση ασυλίας και για τους έξι βουλευτές. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, εκτός από τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής Πολύβιο Ζησιμόπουλο που ψήφισε «παρών.

Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ιωάννη Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) με 4 υπέρ, 242 κατά, 1 παρών. Αποφάσισε όμως την άρση ασυλίας για τους κ.κ. Χρήστο Κέλλα (ΝΔ) με 195 ψήφους υπέρ, 42 κατά, 10 παρών και του Μιχάλη Ταμήλου (ΝΔ) με 185 υπέρ, 45 κατά, 17 παρών για πρώτη υπόθεσή του και ακόμη με 194 υπέρ, 30 κατά και 15 «παρών» για δεύτερη υπόθεσή του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει