Καταπολέμηση καρκίνου με χρήση μεταλλαγμένου ερπητοϊού

Νέες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο Nanotexnology 2015 που έγινε στη Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι με τη χρήση ιών μπορεί να καταπολεμηθεί ο καρκίνος και ο έρπης.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας των ΗΠΑ, καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κούσουλα ο καρκίνος είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση θεραπείας η οποία έχει ως βάση τον ερπητοϊό. Αναμένεται σύντομα η πρώτη βιολογική θεραπεία Talimogene Laherparepvec -T-VEC κατά τους μελανώματος με τη χρήση ερπητοϊού.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, η βασική ιδιότητα του ερπητοϊού είναι ότι μπαίνει στα νευροκύτταρα και παραμένει εκεί και, όταν υπάρχει κάποιο στρες ή οτιδήποτε άλλο, δημιουργεί κάποια προβλήματα π.χ. μπορεί να κάνει κερατίτιδα. Με τη μετάλλαξη αυτού του ερπητοτοϊού οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει τον έρπη των γεννητικών οργάνων αλλά και τον καρκίνο.

Αναλύοντας τη χρήση του ερπητοϊού ο κ. Κούσουλας σημείωσε ότι οι ερευνητές εμβολίασαν ποντίκια με τον ιό και στη συνέχεια προσπάθησαν να τα μολύνουν στα γεννητικά όργανα με ένα θανατηφόρο ιό. Εκεί, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια είχαν θεραπευτεί 100%. Μελετώντας την κατάσταση, βρήκαν ότι οι μεταλλάξεις που έκαναν στον ιό τον άλλαξαν, ώστε να μην μπορεί να μπει μέσα στα νευροκύτταρα και παράλληλα να ενισχύσει το αμυντικό σύστημα. Επιπροσθέτως, ο ιός όταν μολύνει τα μελανώματα τα καταστρέφει με τέτοιο τρόπο που δημιουργείται ανοσολογική αντίδραση και ενισχύεται το αμυντικό σύστημα.

Αν ο ιός μεταλλαχτεί περισσότερο θα μπορεί να περιέχει και γονίδια άλλων ιών και βακτηριδίων, όπως είναι τα χλαμύδια, ώστε οι επιστήμονες να είναι σε θέση να φτιάξουν εμβόλιο εναντίον του έρπη και εναντίον των χλαμυδίων.

Μπορούν επίσης να βάλουν, όπως υποστηρίζουν, στον ιό πεπτίδια, δηλαδή πρωτεΐνες από μερικούς καρκίνους ώστε να δημιουργήσουν ένα καλύτερο εμβόλιο για τον καρκίνο. Ήδη έχουν βάλει στον ιό γονίδια για καρκίνο του νευρικού συστήματος, όπως είναι το γλοιοβλάστωμα στον εγκέφαλο καθώς και γονίδια για καρκίνο του προστάτη.

Ο καθηγητής δηλώνει αισιόδοξος στο ότι η θεραπεία διαφόρων καρκίνων στον μέλλον θα γίνεται με φάρμακα και οι ασθενείς θα ζουν για πολλά χρόνια. Σημείωσε μάλιστα, ότι στόχος των ερευνητών είναι τα εμβόλια που θα δημιουργηθούν από αυτές τις μεταλλάξεις να φτάσουν σε σημείο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και προληπτικά, όπως για παράδειγμα να εμβολιαστούν γυναίκες που φέρουν τα γονίδια BRCA1/BRCA2 του καρκίνου του μαστού και έτσι να έχουν αντισώματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει