Ακαρπη και η 2η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Mπορεί αυτή τη φορά να ακούστηκαν περισσότερα «ναι» στον Σταύρο Δήμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (168 «ναι» έναντι 131 «παρών»), αλλά και πάλι δεν προέκυψε ο αριθμός ψήφων που απαιτείται.

Στην πρώτη ψηφοφορία ο υποψήφιος που στηρίζεται από το κυβερνητικό σχήμα, Σταύρος Δήμας, είχε πάρει 160 ψήφους και την Τρίτη (23/12) πήρε οκτώ περισσότερες. Συνολικά 168 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 131 «παρών», ενώ για λόγους υγείας απουσίασε η Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα των ΑΝ.ΕΛ.

Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι δύσκολο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρόλο που στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, θα απαιτούνται πλέον 180 ψήφοι και όχι 200 για να εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12:00 και οι εκπλήξεις -αν μπορεί κάποιος να τις χαρακτηρίσει εκπλήξεις- ήταν οι τοποθετήσεις των δύο πρώην βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Παράλληλα, υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν και έξι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι Γιάννης Κουράκος, Βασίλης Οικονόμου, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Παναγιώτης Μελάς. Απούσα λόγω ασθένειας ήταν η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Σαμαράς: Στην 3η ψηφοφορία δεν θα υπάρχουν “παρών”, αλλά βουλευτές με ονοματεπώνυμο

«Στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει “παρών”, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο, ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών του. Παρά τις όποιες διαφορές μας και παρά τη λάσπη, και άλλοι βουλευτές σήμερα ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα. Ευελπιστώ στην τρίτη να αποφύγουμε τον εθνικό κίνδυνο, την εθνική περιπέτεια. Εκεί δεν θα υπάρχει “παρών”, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών του. Εκεί θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του ως προς τις συνέπειες που θα φέρει η ψήφος αυτή ως προς τη σταθερότητα στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της 2ης ψηφοφορίας.

Τσίπρας: «Αλλάζουμε σελίδα με την καινούργια χρονιά»

«Ούτε η Βουλή ούτε ο ελληνικός λαός θα δώσουν λευκή επιταγή στον Αντώνη Σαμαρά για να συνεχίσει τα Μνημόνια, κόβοντας συντάξεις και μισθούς. Με τη νέα χρονιά θα γυρίσουμε σελίδα και με ισχυρή λαϊκή εντολή θα τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της 2ης ψηφοφορίας.

Τετ α τετ Βενιζέλου-Παπανδρέου πριν την ψηφοφορία

Έκτακτη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μην διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική υποχρέωσή του, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να τα βρουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει