Aν ένα τυρί είναι μουχλιασμένο σε κάποιο σημείο θα πρέπει να πεταχτεί ολόκληρο;

Τα μαλακά τυριά όπως είναι το τυρί cottage ή το τυρί ρικότα, θα πρέπει να πεταχτούν όπως είναι, αν σε κάποιο σημείο τους αναπτυχθεί μούχλα. Το ίδιο ισχύει και για κάθε είδους τεμαχισμένο, τριμμένο ή τυρί σε φέτες.

Με αυτά τα τυριά  η μούχλα μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το τυρί. Επιπλέον, τα επιβλαβή βακτήρια, όπως η λιστέρια, η βρουκέλλα, η σαλμονέλα και η Ε. coli μπορούν να αναπτυχθούν μαζί με τη μούχλα.

Αντίθετα η μούχλα δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα σε σκληρά ή ημίσκληρα τυριά, όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα, ή το ελβετικό τυρί. Ετσι, είναι εντάξει αν κόψετε το μουχλιασμένο κομμάτι και φάτε το υπόλοιπο τυρί. Να κόψετε τουλάχιστον δυόμισι εκατοστά πέρα από το μουχλιασμένο κομμάτι και να φροντίσετε να κρατήσετε το μαχαίρι έξω από τη μούχλα για να μην μολύνει όπως θα κόβετε τα υπόλοιπα μέρη του τυριού.

Φυσικά, δεν ενέχουν όλες οι μούχλες κίνδυνο για το τυρί. Στην πραγματικότητα κάποιοι τύποι τυριού χρησιμοποιούν αυτή τη μούχλα για να παρασκευαστούν, όπως είναι το ροκφόρ, το μπρι, ή το καμαμπέρ. Στα συγκεκριμένα τυριά, η μούχλα είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Εάν, πάντως, δεν είστε σίγουροι για το τι είδους τυρί έχετε, ή τι πρέπει να κάνετε αν αναπτύξει μούχλα, ο πιο ασφαλής δρόμος για εσάς, είναι να το πετάξετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει