Αγιουρβέδα, η επιστήμη της ζωής και της φύσης

Αγιουρβέδα ή  Aγιουρβεδική ιατρική, είναι ένα σύστημα υγιεινού τρόπου ζωής που οι άνθρωποι στην Ινδία και στην Κίνα το έχουν χρησιμοποιήσει για περισσότερα από 5.000 χρόνια.

Η Αγιουρβέδα τονίζει την καλή υγεία, την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών μέσω πρακτικών στον τρόπο ζωής (όπως μασάζ, διαλογισμός, γιόγκα και διατροφικές αλλαγές) και μέσω της χρήσης βοτάνων.

Η Αγιουρβεδική ιατρική είναι ολιστική, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπει το σώμα και το μυαλό στο σύνολό τους. Η Αγιουρβέδα δεν αντιμετωπίζει μόνο τις σωματικές ενοχλήσεις ενός ατόμου, αλλά αλλάζει και τις πρακτικές στον τρόπο ζωής για να βοηθήσει στη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, τα πέντε στοιχεία της φύσης (χώρος, αέρας, φωτιά, νερό, γη) συνδυάζονται στο σώμα ως τρεις τύποι ιδιοσυγκρασιών (doshas), γνωστοί ως Vatta, Pitta και Kapha. Αυτά οι doshas σχετίζονται στενά με τα βασικά στοιχεία της φύσης και με συγκεκριμένες λειτουργίες του σώματος. Μία ισορροπία αυτών των doshas πιστεύεται ότι απαιτείται για τη βέλτιστη υγεία.

* Ο αέρας και το διάστημα αντιπροσωπεύουν το Vatta. To Vatta ελέγχει την κίνηση των μυών και των αρθρώσεων, την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό. Επίσης, το Vatta ελέγχει το άγχος, το φόβο, τον πόνο και άλλες λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

* Η φωτιά και το νερό αντιπροσωπεύουν το Pitta, το οποίο πιστεύεται ότι ελέγχει τις σωματικές λειτουργίες, όπως η πέψη, ο μεταβολισμός, η ευφυΐα και το χρώμα του δέρματος. Το Pitta κυβερνά τα συναισθήματα του θυμού, του μίσους και της ζήλιας.

* Η γη και το ύδωρ αντιπροσωπεύουν το Kapha. Η φυσική δομή του σώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος διέπεται από το Kapha. Οι συναισθηματικές αντιδράσεις που πιστεύεται ότι ελέγχονται από το Kapha περιλαμβάνουν την ηρεμία, τη συγχώρεση, την αγάπη, και την απληστία.

Οι doshas, ​οι οποία καθορίζονται κατά τη στιγμή της σύλληψης, αφορούν και την προσωπικότητα ενός ατόμου. Ενα άτομο με Vatta τείνει να έχει μια μικρή, λεπτή κατασκευή. Το στυλ του σώματος Pitta ταιριάζει σε μια μέση, ​​μυϊκή κατασκευή. Η εμφάνιση Kapha είναι συνήθως μεγαλύτερη και καλά ανεπτυγμένη. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν συνδυασμό doshas, ​​με έναν τύπο συνήθως να είναι κυρίαρχος.

Στην Aγιουρβεδική ιατρική, πιστεύεται ότι εάν μια ανισορροπία εμφανίζεται σε οποιοδήποτε από τους τρεις doshas, ​​το αποτέλεσμα είναι ασθένεια. Αυτού του είδους η ιατρική αντιμετωπίζει την ασθένεια με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών αλλαγών, των βοτάνων και της άσκησης. Σύμφωνα με την Αγιουρβεδική φιλοσοφία, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γιόγκα, διαλογισμό, ή παροχή συμβουλών για τη θεραπεία της νόσου.

Γιατί χρησιμοποιείται η Αγιουρβέδα;

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις Αγιουρβεδικές πρακτικές για τη διατήρηση της υγείας, τη μείωση του στρες, τη βελτίωση της ευελιξίας, της δύναμης και της αντοχής. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως το άσθμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αρθρίτιδα.

Η Αγιουρβέδα τονίζει τη σωστή διατροφή για τη διατήρηση της καλής υγείας και τη θεραπεία των ασθενειών. Τα φυτικά φάρμακα συνταγογραφούνται με βάση τον τύπο dosha του ατόμου.

Οι ερευνητές μελετούν τις επιδράσεις των φυτικών Αγιουρβεδικών φαρμάκων για διάφορες μακροπρόθεσμες (χρόνιες) ασθένειες.

Είναι η Αγιουρβέδα ασφαλής;

Οι Αγιουρβεδικές πρακτικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να είναι ασφαλείς τρόποι για την προώθηση της υγείας. Εάν έχετε μια μακροχρόνια ασθένεια, μπορεί να είστε σε θέση να συνδυάσετε την Αγιουρβέδα με τη συμβατική ιατρική θεραπεία.

Τα Αγιουρβεδικά φάρμακα φυτικής προέλευσης, όπως τα συμβατικά φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα ή βότανα που παίρνετε. Μερικά Αγιουρβεδικά φάρμακα ενδέχεται να περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 1 στα 5 Αγιουρβεδικά προϊόντα ιατρικής σε παντοπωλεία στην περιοχή της Βοστώνης περιείχε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων. Να ενημερώνετε το γιατρό σας για όλα τα βότανα και τα φυσικά συμπληρώματα που παίρνετε. Εάν έχετε λάβει Αγιουρβεδικά φαρμακευτικά προϊόντα, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με εξετάσεις για τα βαρέα μέταλλα.

Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας εάν χρησιμοποιείτε μια εναλλακτική θεραπεία ή εάν σκέφτεστε για το συνδυασμό μιας εναλλακτικής θεραπείας με τη συμβατική ιατρική θεραπεία σας. Μπορεί να μην είναι ασφαλές να παραιτηθείτε εντελώς από τη συμβατική ιατρική θεραπεία σας και να στηρίζεστε μόνο σε μια εναλλακτική θεραπεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει