Διπλό εμβόλιο πολιομυελίτιδας ενισχύει την ανοσία

Ενας συνδυασμένος τύπος εμβολίου για την πολιομυελίτιδα θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ασθένειας, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Διάφορες δοκιμές που έγιναν στην Ινδία έδειξαν πως μια επιπλέον ένεση στον αδρανοποιημένο ιό ενισχύει την ανοσία.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόνισαν πως αυτός ο συνδυασμός έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού σε ορισμένες από τις πληγείσες από την πολιομυελίτιδα περιοχές και έχει ήδη φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Τα συνδυασμένα εμβόλια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της προσπάθειας εξάλειψης της πολιομυελίτιδας μια και καλή», είπε ο δρ Hamid Jafari, διευθυντής του ΠΟΥ σε θέματα πολιομυελίτιδας, που ηγήθηκε της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Η ασθένεια, η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων κοπράνων, μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ακόμα και θάνατο. Η καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας ήταν μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας στην παγκόσμια υγεία. Το 1988, υπήρχαν 350.000 κρούσματα πολιομυελίτιδας σε περισσότερες από 125 χώρες. Ομως, με τα ταξίδια η απειλή επανεμφανίζεται στις χώρες όπου είχε ευδοκιμήσει στο παρελθόν. Ο ΠΟΥ κήρυξε τον περασμένο Μάιο διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενος επιδημικές εκρήξεις σε τουλάχιστον 10 χώρες.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Συρία, τη Σομαλία και το Ιράκ, όπου η βία έχει περιπλέξει τις προσπάθειες να περιοριστεί η νέα έκρηξη επιδημιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει