Εμπολα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λιβερία

Σε διάγγελμά της στην λιβεριανή τηλεόραση η πρόεδρος της Λιβερίας, Εllen Johnson Sirleaf, ανακοίνωσε ότι η χώρα, που παλεύει εδώ και μήνες με τον θανατηφόρο ιό Εμπολα, κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η επιδημία που έχει πλήξει Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, ενώ θύματά της υπήρξαν και στη Νιγηρία, έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από 930 ανθρώπους, γεγονός που ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων στη Γενεύη, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Στη σύσκεψη θα αποφασιστεί αν θα κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

«Εκτακτα μέτρα»

Ο Εμπολα, ένας ιογενής αιμορραγικός πυρετός που θεωρείται μία από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο, έχει ποσοστό θνησιμότητας από 55%-90% και εξαπλώνεται μέσω επαφής με σωματικά υγρά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα θύματα έφτασαν πλέον τα 932 από 887 που ήταν πριν από τρεις ημέρες με τους περισσότερους από τους τελευταίους θανάτους να έχουν σημειωθεί στη Λιβερία, όπου συνολικά 282 άτομα έχουν πεθάνει από τον ιό.

Ανακοινώνοντας πως η Λιβερία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες, η πρόεδρος της χώρας είπε πως απαιτούνται «έκτακτα μέτρα για την ίδια την επιβίωση του κράτους μας και για την προστασία της ζωής του λαού» και πρόσθεσε πως «η άγνοια και η φτώχεια, καθώς και οι παγιωμένες θρησκευτικές και πολιτιστικές πρακτικές, συνεχίζουν να επιδεινώνουν την εξάπλωση της νόσου».

Οι παρατηρητές αναφέρουν πως η κρίση του Εμπολα στη Λιβερία έχει επιδεινωθεί, επειδή πολλοί άνθρωποι κρατούν τους άρρωστους συγγενείς τους στο σπίτι αντί να τους μεταφέρουν στα ειδικά κέντρα απομόνωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως «η ασθένεια ελέγχεται πολύ πιο αποτελεσματικά αν χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα πρωτόκολλα και πως οι ίδιες οι χώρες που πλήττονται από την επιδημία έχουν πρώτες παραδεχθεί πως τα δημόσια συστήματα υγείας τους έχουν καταρρεύσει, καθώς δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν και να απομονώσουν αρκετά γρήγορα τα κρούσματα του Εμπολα, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλώνεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι μάς είχε συνηθίσει».

Κρούσμα και εκτός Αφρικής, στη Σαουδική Αραβία

Στο μεταξύ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν πως ένας Σαουδάραβας που βρισκόταν σε θεραπεία για τον Εμπολα, επειδή ανέπτυξε τα συμπτώματα του ιού μετά από ένα ταξίδι στη Σιέρα Λεόνε, πέθανε σε νοσοκομείο της Τζέντα. Εάν επιβεβαιωθεί πως το κρούσμα οφείλεται στον ιό Εμπολα, θα πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από Εμπολα εκτός της αφρικανικής ηπείρου.

Η ανησυχία εξακολουθεί να αυξάνεται και στο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής, τη Νιγηρία, όπου μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Την Τετάρτη (6/8) μια νοσοκόμα που φρόντιζε έναν ασθενή με Εμπολα, έγινε το δεύτερο άτομο που πέθανε από τη νόσο στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας, Onyebuchi Chukwu, περιγράφει την επιδημία ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι «όλος ο κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαιτίας των αεροπορικών ταξιδιών».

Στην έκτακτη διήμερη σύσκεψη (6-7/8) που συγκάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός θα αποφασιστεί ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν και αν η ιατρική δεοντολογία επιτρέπει να εγκριθεί πειραματική θεραπεία για τον Εμπολα.

Ορισμένοι κορυφαίοι εμπειρογνώμονες πάνω στις μολυσματικές ασθένειες, ζητούν εδώ και καιρό να χρησιμοποιηθούν πειραματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Θα αποφασιστεί, επίσης, αν θα επιβληθούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις πληγείσες περιοχές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει