Είναι οι υψηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες ασφαλείς για απώλεια βάρους;

Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, μία υψηλής πρωτεΐνης διατροφή δεν θεωρείται γενικά επιβλαβής εάν ακολουθείται για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπως έξι μήνες ή λιγότερο.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι από τη διατροφή υψηλής πρωτεΐνης με περιορισμό υδατανθράκων για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκονται ακόμα υπό μελέτη. Μερικές υψηλές σε πρωτεΐνες δίαιτες περιορίζουν την πρόσληψη υδατανθράκων τόσο πολύ που μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις ή ανεπάρκεια φυτικών ινών, με πιθανό ενδεχόμενο να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως η δυσκοιλιότητα και η εκκολπωματίτιδα (φλεγμονώδης μικροβιακή επιπλοκή του παχέος εντέρου).

Κάποιες απ’ αυτές τις δίαιτες συνιστούν τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να επιδεινώσει τη νεφρική λειτουργία σε άτομα με νεφρική νόσο, επειδή το σώμα μπορεί να έχει πρόβλημα με την εξάλειψη των αποβλήτων προϊόντων του μεταβολισμού των πρωτεϊνών.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, κάντε το μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ενισχύσετε την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Επίσης, επιλέξτε την πρωτεΐνη σας με σύνεση. Καλές επιλογές αποτελούν τα ψάρια, το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, το άπαχο βοδινό κρέας, το χοιρινό κρέας και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιλέξτε υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα θρεπτικά συστατικά λαχανικών και φρούτων.

Είναι πάντα μια καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα απώλειας βάρους. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν έχετε νεφρική νόσο, διαβήτη ή άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Τέλος, να έχετε κατά νου ότι η απώλεια βάρους μπορεί να είναι προσωρινή, ειδικά αν επιστρέψετε στον προηγούμενο τρόπο διατροφής σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει