Ενδείξεις και συμπτώματα χαμηλού καρδιακού παλμού

Ο ρυθμός του καρδιακού παλμού θεωρείται φυσιολογικός αν πέφτει μεταξύ 60 και 100 κτύπων ανά λεπτό, όταν ένα άτομο είναι σε κατάσταση ηρεμίας.

Η Κλινική Μάγιο σημειώνει, ωστόσο, ότι οι αθλητές που είναι καλά εκπαιδευμένοι, μπορούν να έχουν ρυθμούς μεταξύ 40 και 60 παλμών ανά λεπτό. Στον ευρύτερο πληθυσμό, ένας ρυθμός καρδιακού παλμού που πέφτει κάτω από 60 κτύπους ανά λεπτό θεωρείται χαμηλός και αυτή η κατάσταση ονομάζεται βραδυκαρδία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον χαμηλό καρδιακό παλμό, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, μιας συγγενούς καρδιακής νόσου και της υποβάθμισης του καρδιακού ιστού, εξαιτίας της γήρανσης. Ωστόσο, ο συνηθέστερος λόγος για έναν χαμηλό καρδιακό παλμό είναι κάποιο πρόβλημα με τα ηλεκτρικά σήματα που παράγει το σώμα για να ρυθμίσει τους χτύπους της καρδιάς.

Ελαφριά ζάλη

Λόγω του χαμηλού καρδιακού παλμού, το σώμα μπορεί να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο από την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ελαφριάς ζάλης. Μια μεγαλύτερη ζάλη είναι επίσης πιθανή, μαζί με κάποια αισθήματα αδυναμίας και αστάθειας.  Εάν η έλλειψη οξυγόνου είναι αρκετά μεγάλη, μπορεί να συμβεί λιποθυμία με απώλεια συνείδησης.

Αναπνευστικά σημάδια

Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι ένα σημάδι χαμηλού καρδιακού παλμού. Επειδή το σώμα δεν παίρνει επαρκές οξυγόνο, μπορεί να προκληθούν γρήγορες, σύντομες αναπνοές, σε μια προσπάθεια αύξησης της πρόσληψης οξυγόνου, παρόλο που το πρόβλημα είναι με τη ροή του αίματος.

Ψυχικά σημάδια

Η σύγχυση μπορεί να είναι ένα σημάδι χαμηλού ρυθμού των καρδιακών παλμών. Ενας αργός καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια του οξυγόνου που πρέπει να φτάσει στον εγκέφαλο για κανονική λειτουργία, με αποτέλεσμα την αίσθηση της σύγχυσης. Eνας χαμηλός καρδιακός ρυθμός μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα με τη μνήμη για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Σοβαρότερα συμπτώματα

Σοβαρά συμπτώματα μπορεί να προκύψουν από έναν χαμηλό καρδιακό παλμό που δεν θεραπεύεται. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει ανάλογα με το πόσο αργός είναι ο ρυθμός των καρδιακών παλμών. Οταν το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, μπορεί να υπάρξουν λιποθυμίες. Μπορεί ακόμα να προκύψει καρδιακή ανακοπή ή ακόμη και θάνατος, εάν ο ρυθμός του παλμού είναι αρκετά χαμηλός και παραμένει χωρίς θεραπεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει