Ερχεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα από την Εφορία

Από… ακτινογραφία θα περνάει κάθε συναλλαγή των φορολογούμενων, όπως αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών σε μια ύστατη προσπάθεια να πιάσει τους μικρούς και μεγάλους φοροφυγάδες.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, οι διαδικασίες αποστολής ηλεκτρονικών στοιχείων για τις δαπάνες και τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι αυστηροποιούνται με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στις τράπεζες που θα πρέπει να ενημερώνουν το ΚΕΠΥΟ για όλες τις συναλλαγές των πελατών τους, τις κινήσεις λογαριασμών, τους τόκους καταθέσεων, καθώς και τις συναλλαγές με κάρτες.

Τα στοιχεία θα πρέπει να αποσταλούν στο ΚΕΠΥΟ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, με τις κινήσεις λογαριασμών άνω των 50.000 ευρώ να παίρνουν παράταση για έναν ακόμα μήνα (31 Μαρτίου).

Για ελεύθερους επαγγελματίες που διατηρούν λογαριασμούς άνω των 200.000 ευρώ και επιχειρήσεις με λογαριασμούς άνω των 300.000 ευρώ, τα στοιχεία που θα στέλνουν οι τράπεζες στο ΥΠΟΙΚ, συνιστούν πραγματική ακτινογραφία κάθε τραπεζικής κίνησης, καθώς θεωρείται ότι κινούνται στη ζώνη υψηλού κινδύνου.

Μάλιστα, για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων οι τράπεζες θα στέλνουν στην Εφορία εκτός από ΑΦΜ και αριθμό δελτίου ΑΤ και τη διεύθυνση, αλλά και τα τηλέφωνα του πελάτη, αναλυτικά στοιχεία για όλους τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, συνδικαιούχους και κάθε στοιχείο για κάθε ευρώ που μπήκε ή βγήκε από το λογαριασμό τους.

Ιδιαιτέρως χρήσιμα αναμένεται ότι θα αποδειχθούν για το υπουργείο Οικονομικών και τα στοιχεία από τις δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση, καθώς θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία ακινήτων που εμφανίζονται «κενά», προκειμένου να εντοπίζονται τα αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια.

Ανάλογα στοιχεία θα πρέπει να αποστέλλουν εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Ολα αυτά τα δεδομένα θα παραμένουν στα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου Οικονομικών για έξι χρόνια και είναι προφανές ότι θα χρησιμοποιηθούν και κατά την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, δηλαδή κατά τους ελέγχους αμερικανικού τύπου, όπου συγκρίνονται δαπάνες και έσοδα των φορολογούμενων έτσι ώστε να εντοπίζονται τα αδήλωτα εισοδήματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη σχετική απόφαση του Χάρη Θεοχάρη πατώντας ΕΔΩ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει