Τα φάρμακα για το σάκχαρο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Οι ασθενείς που διαχειρίζονται τον διαβήτη τύπου 2 με φάρμακα που μειώνουν τη γλυκόζη ή το σάκχαρο του αίματος, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.

Αυτό ήταν το πόρισμα μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης των κλινικών δοκιμών που αφορούσαν περισσότερους από 95.000 ασθενείς, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Τhe Lancet Diabetes and Endocrinology. Η μελέτη παρουσιάστηκε επίσης στο 64η Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία κατάσταση κατά την οποία η καρδιά δεν αντλεί αρκετό αίμα σε όλο το σώμα με τη σωστή πίεση και πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Για τη νέα μελέτη οι ερευνητές αναζήτησαν δημοσιευμένες μελέτες με τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές φαρμάκων που χαμηλώνουν το σάκχαρο ασθενών με διαβήτη τύπου 2 ή στρατηγικές που αξιολογούσαν καρδιαγγειακές συνθήκες.

Δεκατέσσερις μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 95.502 συμμετέχοντες συμφωνούσαν με τα κριτήρια που έθεσαν. Αυτές ομαδοποιήθηκαν και αναλύθηκαν τα δεδομένα τους για τον υπολογισμό σχετικών κινδύνων καρδιακής ανεπάρκειας που τέθηκαν μέσα από κάθε μία από τις θεραπείες που ακολουθήθηκαν.

Στο 4% των ασθενών εκδηλώθηκε καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ το 9,8% υπέστη ένα σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Jacob Udell, του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Πίτερ Μανκ στο Πανεπιστημιακό Δίκτυο Υγείας, στο Τορόντο του Καναδά και στο Κολεγιακό Νοσοκομείο Γυναικών επίσης στο Τορόντο του Καναδά, δηλώνει:

«Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε νέες ή πιο εντατικές στρατηγικές μείωσης του σακχάρου στο αίμα μέσω φαρμάκων για τη διαχείριση του διαβήτη και βρέθηκε πως παρουσίασαν συνολικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια σε ποσοστό 14%».

Ο Udell εξηγεί πως ο αυξημένος κίνδυνος συνδέεται άμεσα με το είδος της θεραπείας του διαβήτη που επιλέχθηκε και ορισμένα φάρμακα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια απ’ ό,τι άλλα, συγκριτικά με ένα εικονικό φάρμακο ή με τη συνήθη φροντίδα που αφορά αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Εξάλλου, αν και κάποια φάρμακα έδειξαν αυξημένο κίνδυνο, άλλες στρατηγικές όπως η εντατική απώλεια βάρους για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, έδειξε μια τάση για μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Συμβουλεύουν λοιπόν τους ασθενείς να επιχειρήσουν πρωτίστως να διαχειριστούν τον διαβήτη τύπου 2 με σωστή και ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και αλλαγές στον τρόπο ζωής, προτού αφήσουν τη διαχείριση της ασθένειάς τους στα φάρμακα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει