Φρένο στις γονικές παροχές για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Σε υποθήκευση του ακινήτου του υπέρ του Δημοσίου θα πρέπει να προχωρήσει κάποιος οφειλέτης, προκειμένου να πάρει φορολογική ενημερότητα για να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά το ακίνητό του.

Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών φρένο στους οφειλέτες του Δημοσίου που θα θελήσουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, προκειμένου να αποφύγουν την κατάσχεση.

Η υποθήκη θα είναι η προϋπόθεση για να γίνει η μεταβίβαση ή η δωρεά, ακόμα και για εκείνους που έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αυτό γίνεται για να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, στην περίπτωση που κάποιος αθετήσει τη ρύθμιση μετά τη μεταβίβαση. Μέχρι πρόσφατα ήταν συχνό το φαινόμενο οφειλέτες να μεταβιβάζουν την ακίνητη περιουσία τους σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ακόμα και να κάνουν πραγματικές ή εικονικές πωλήσεις, προκειμένου να σώσουν την περιουσία τους πριν κινήσει το Δημόσιο τη διαδικασία κατάσχεσης.

Το αποτέλεσμα ήταν στη συνέχεια οι Εφορίες να εμπλέκονται σε χρονοβόρες και πολύπλοκες νομικές διαδικασίες, προκειμένου να ακυρώσουν τις μεταβιβάσεις.

Με βάση την απόφαση, για τη μεταβίβαση ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο, ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος, η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει, αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη, είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο, είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει