Πώς να περιποιηθείτε την ξηρή επιδερμίδα

Εχετε ξηρό δέρμα; Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να γίνει λείο και απαλό. Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε μερικές προσαρμογές στην καθημερινή φροντίδα του.

Yπάρχουν κάποιες στρατηγικές φροντίδας για την ξηρή επιδερμίδα που μπορείτε να τις δοκιμάσετε όταν πλένεστε στο μπάνιο ή το ντους.

Παραλείψτε τα μεγάλης διάρκειας καυτά ντους. Τα καυτά ντους αποβάλλουν τη λιπαρότητα από το δέρμα πολύ πιο γρήγορα από το χλιαρό νερό. Τα ντους μεγάλης διάρκειας ή το μπάνιο στην μπανιέρα μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας. Περιοριστείτε σε ένα πεντάλεπτο ή δεκάλεπτο καυτό ντους ή μπάνιο μία φορά την ημέρα.

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό ή αφρόλουτρο με ενυδατική κρέμα. Αντί για σκληρά καθαριστικά, προτιμήστε άοσμα, χωρίς σαπούνι ή  ήπια καθαριστικά σαπούνια.

Ενυδατώστε το δέρμα, ενώ είναι ακόμα υγρό. Χτυπήστε ελαφρά με την πετσέτα το δέρμα σας μετά το ντους, ή πλύνετε το πρόσωπο και τα χέρια σας αφήνοντάς τα υγρά. Απλώστε μια ενυδατική κρέμα σε τρία έως πέντε λεπτά μετά το πλύσιμο για να «φυλακίσετε» μέσα την υγρασία.

Τι πρέπει να ψάξετε σε μια ενυδατική κρέμα

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε μια περιουσία για μια καλή, πλούσια, ενυδατική κρέμα. Απλώς διαβάστε την ετικέτα. Συστατικά που είναι χρήσιμα για να ενυδατωθεί το ξηρό δέρμα είναι τα ακόλουθα:

Σεραμίντ (Ceramides). Τα σεραμίντ διατηρούν την υγρασία του δέρματος και απαλύνουν το ξηρό δέρμα. Τα συνθετικά σεραμίντ μπορούν να μιμούνται τις φυσικές ουσίες στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και βοηθούν να διατηρηθεί μέσα η υγρασία.

Διμεθικόνη και γλυκερίνη. Και οι δύο ουσίες αντλούν νερό στο δέρμα και το διατηρούν εκεί.

Υαλουρονικό οξύ. Οπως και τα σεραμίντ το υαλουρονικό οξύ βοηθά το δέρμα να κρατάει την υγρασία.

Λανολίνη, ορυκτέλαιο, βαζελίνη. Βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει το νερό που απορροφάται κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Βεβαιωθείτε πως έχετε απλώσει αντηλιακό σε όλες τις περιοχές του δέρματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αναζητήστε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 και παραπάνω που στην ετικέτα του να αναγράφει «ευρέως φάσματος».

5 συμβουλές για την ανακούφιση του ξηρού δέρματος

Οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν να έχετε απαλό και λείο δέρμα:

* Συνδέστε έναν υγραντήρα στο σπίτι για να βοηθήσει να κρατήσει το δέρμα ενυδατωμένο κατά τους χειμερινούς μήνες όταν ο εσωτερικός αέρας είναι ξηρός.

* Φορέστε ρούχα βαμβακερά ή από άλλες φυσικές ίνες. Μαλλί, συνθετικά ή άλλα υφάσματα μπορεί να είναι τραχιά και εκνευριστικά.

* Πίνετε άφθονο νερό.

* Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 . Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν να «οχυρώσετε» το φυσικό έλαιο που συγκρατεί το δέρμα. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν ψάρια παγωμένων νερών (σολομός, ιππόγλωσσα, σαρδέλες), λινάρι και καρύδια.

* Για την ερυθρότητα ή φλεγμονή, εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα ή μη συνταγογραφούμενη κρέμα υδροκορτιζόνης στην περιοχή για μια εβδομάδα. Αν αυτά δεν προσφέρουν ανακούφιση, μιλήστε με το γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει