Πρέπει ή δεν πρέπει να μετράμε τις θερμίδες;

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε την επιστημονική θεωρία πίσω από την απώλεια βάρους, πριν δημιουργήσετε τη δική σας στρατηγική, μέσω της οποίας θα απαλλαγείτε από τα κιλά που θέλετε.

Μια απώλεια βάρους που τα αποτελέσματά της θα είναι μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να στηρίζεται στην υγιεινή διατροφή και σε μια γενναία δόση σωματικής δραστηριότητας. Το να μετράει κανείς θερμίδες μπορεί να είναι ένα μέρος του προγράμματος απώλειας βάρους, αλλά δεν είναι η μόνη θεραπεία. Μετρώντας θερμίδες (ή γραμμάρια λίπους ή υδατάνθρακες) είναι πολύ πιο εύκολο από το να κατανοήσετε τις πολύπλοκες επιπτώσεις που έχει το φαγητό στο σώμα και την περίμετρο της μέσης σας. Αν, όμως, αρκούσε το να μετρήσει κάποιος τις θερμίδες του, τότε ο καθένας θα κατάφερνε μόνος του να χάσει το βάρος χωρίς καμία επιπλέον βοήθεια, χωρίς σκαμπανεβάσματα ή κολλήματα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Διαβάστε παρακάτω τους λόγους που εξηγούν με σαφήνεια γιατί δεν πρέπει να υπολογίζετε πάντα τις θερμίδες για να χάσετε βάρος.

1. Τα τρόφιμα παράγουν κάποιες ορμονικές επιδράσεις στο σώμα σας. Αυτές αποφασίζουν αν θέλετε να αποθηκεύσετε ή να κάψετε το λίπος. Ετσι, μόνο μετρώντας τις θερμίδες δεν μπορείτε να χάσετε το ανεπιθύμητο λίπος. Για να επιταχυνθεί η καύση του λίπους θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός ισορροπημένων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών που είναι υποχρεωτικά σε κάθε γεύμα και δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των θερμίδων.

2. Η ακριβής μέθοδος για τον έλεγχο των θερμίδων είναι μέσω της μεθόδου του θερμιδόμετρου, που δεν είναι πρακτικά δυνατό να συμβεί σε καθημερινή βάση. Οταν υπολογίζετε τις θερμίδες που καταναλώνετε με βάση κάποια στοιχεία που βρίσκετε σε ειδικούς οδηγούς ή σε ετικέτες τροφίμων, μπορεί ουσιαστικά να απέχετε παρασάγγας από τις κανονικές θερμίδες που προσλαμβάνετε. Επιπλέον, τα σώματα μεταβολίζουν τα τρόφιμα σε διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με παράγοντες όπως η μυϊκή μάζα, οι συνήθειες άσκησης, οι ορμονικές αλλαγές και ο τρόπος ζωής. Το αποτέλεσμα είναι ότι μετρώντας απλά και μόνο τις θερμίδες δεν θα χάσετε βάρος, αφού αυτό εξαρτάται από έναν συνδυασμό παραγόντων.

3. Ο υπολογισμός θερμίδων μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε ένα χαμηλής θερμιδικής αξίας γεύμα, αλλά πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι πρόκειται για τρόφιμα που επιταχύνουν την απώλεια του βάρους και όχι για τρόφιμα που την εμποδίζουν; Η ποιότητα των τροφίμων που τρώτε παίζει επίσης έναν εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιτυχή απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με την καταμέτρηση θερμίδων. Πάντα να έχετε κατά νου τις παραμέτρους ποιότητας και όχι μόνο την καταμέτρηση των θερμίδων.

Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να χάσετε βάρος, αντί να μετράτε θερμίδες:

* Καταναλώνετε μικρότερες μερίδες

* Προσπαθήστε να έχετε σωματική δραστηριότητα κάθε ημέρα

* Φάτε τους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει