Γιατί πρέπει να γνωρίζετε τι καταναλώνετε καθημερινά

Δεν έχει σημασία πόσο υγιεινά τρώτε, αν καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες σε καθημερινή βάση δεν πρόκειται να χάσετε βάρος. Γνωρίζετε όμως ποια πρέπει να είναι η ημερήσια κατανάλωση των θερμίδων σας;

Και δεν μιλάμε για τον ακριβή αριθμό θερμίδων, ούτε ότι πρέπει να είστε με τον θερμιδομετρητή στο χέρι για να μην ξεφύγετε ούτε λεπτό. Αλλά είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς δεν έχουν επίγνωση πόσες θερμίδες πρέπει να τρώνε καθημερινά, για την ηλικία, το σωματότυπο, ή την ενέργεια που καταναλώνουν σε σωματικές δραστηριότητες, προκειμένου να διατηρήσουν το βάρος τους ως έχει ή για να χάσουν τα περιττά κιλά.

Ρίξτε μια ματιά παρακάτω σε μερικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζετε την καθημερινή πρόσληψη των  θερμίδων σας:

1. Προβλήματα υγείας

Οταν καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες θα βάλετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης και άλλων προβλημάτων υγείας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε σωστά το σώμα σας και να φροντίσετε να μην τρώτε πολλές θερμίδες κάθε μέρα.

2. Πολυφαγία

Εχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώει απερίσκεπτα ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλετε να φάτε ή δεν πεινάτε; Δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Περίπου το 70% των ανθρώπων που τσιμπολογάνε όλη μέρα δεν το κάνουν επειδή είναι πεινασμένοι, αυτό όμως που καταφέρνουν τελικά είναι να φορτώνουν το σώμα τους με επιπλέον θερμίδες με κίνδυνο να οδηγηθούν στην παχυσαρκία. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που πρέπει να έχετε τον έλεγχο στην καθημερινή πρόσληψη των θερμίδων σας.

3. Σωστό μέγεθος της μερίδας

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε το σωστό μέγεθος της μερίδας, ειδικά αν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Μπορεί εσείς να πιστεύετε πως η μερίδα σας είναι κανονική, αλλά στην πραγματικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη από το κανονικό. Αν δεν είστε σίγουροι ποιο είναι το κανονικό μέγεθος της μερίδας, ρωτήστε το γιατρό ή έναν διατροφολόγο.

4. Φαγητό αργά το βράδυ

Λάβετε υπόψιν σας ότι θα πρέπει να καταναλώνετε το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης των θερμίδων σας στο πρώτο μέρος της ημέρας. Θα πρέπει να τρώτε αν είναι δυνατόν το τελευταίο σας σνακ μέχρι τις 7μ.μ.-8μ.μ. και μετά να ξεχάσετε ότι υπάρχει κουζίνα στο σπίτι σας. Αν δεν τρώτε πολύ το βράδυ και αν δεν τρώτε αργά, αυτό σας βοηθά να έχετε καλύτερο ύπνο και να ξυπνάτε νοιώθοντας μεγαλύτερη ευεξία. Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σας σύστημα και να σας είναι δύσκολο να κοιμηθείτε. Επιπλέον, το φαγητό αργά το βράδυ, όταν οι σωματικές δραστηριότητες επιβραδύνουν, δεν μπορεί να καεί ως ενέργεια και είναι πιο πιθανό να αποθηκευτεί ως λίπος.

5. Πρωινό

Μερικές φορές μπορεί να είστε πολύ κουρασμένοι ή βιαστικοί για να απολαύσετε το πρωινό σας. Αλλά θα πρέπει να τρώτε πάντα πρωινό, ακόμα κι αν δεν πεινάτε το πρωί. Σταθεροποιήστε τα επίπεδα της ινσουλίνης σας, ξεκινώντας την ημέρα σας με αυγά, που περιέχουν πολλές ισχυρές πρωτεΐνες και με γιαούρτι που έχει προβιοτικά.

6. Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα

Είναι οι θερμίδες που καταναλώνετε θρεπτικές; Είναι κι αυτός ένας παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε. Η θρεπτική αξία ενός μήλου 90 θερμίδων είναι πολύ διαφορετική από αυτή ενός μπισκότου με τις ίδιες θερμίδες. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και επιλέξτε ως επί το πλείστον υγιεινά τρόφιμα. Επιλέγοντας τρόφιμα με διατροφική αξία θα κάνετε τεράστια διαφορά όχι μόνο στην υγεία σας αλλά και στην περίμετρο της μέσης σας.

7. Μην παραλείπετε γεύματα

Δεν είναι υγιές να παραλείπετε γεύματα και αυτό λογικά πρέπει να σας έχει γίνει ήδη συνείδηση. Η παράλειψη γευμάτων επιβραδύνει το μεταβολισμό και αυτό είναι κακό για την απώλεια βάρους σας. Θα πρέπει να τρώτε τρία βασικά γεύματα και 2-3 σνακ καθημερινά για να παραμείνετε υγιείς, λεπτοί και σε φόρμα.

Οσο περισσότερο ενήμεροι είστε για την κατανάλωση των καθημερινών σας θερμίδων, τόσο περισσότερο θα βελτιώνετε την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση. Να θυμάστε ότι ακόμα κι αν γυμνάζεστε δεν θα δείτε εύκολα αποτελέσματα αν δεν τρώτε υγιεινά και δεν γνωρίζετε πόσες θερμίδες καταναλώνετε σε ημερήσια βάση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει