Η ακμή των ενηλίκων και πώς θεραπεύεται

H ακμή δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους εφήβους. Είναι πολλοί άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν ακμή ακόμα και ως ενήλικες. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί την ακμή των ενηλίκων;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν ακμή στους ενήλικες. Το στρες ή οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σας, όπως η εμμηνόπαυση, η αλλαγή ή η διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών είναι κάποιες από τις εξηγήσεις.

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα αλλά και τα κορτικοστεροειδή μπορεί επίσης να προκαλέσουν ακμή. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί συμβαίνει η ακμή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με άλλη αιτία.

Καθημερινή φροντίδα του δέρματος

Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε το δέρμα σας κάθε μέρα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Πλένετε το πρόσωπό σας όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα.

2. Χρησιμοποιήστε δροσερό ή χλιαρό νερό και ένα απαλό καθαριστικό.

3. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας, μια πετσέτα μωρού (είναι πιο μαλακή από ό,τι μια κανονική), ή ένα βουρτσάκι καθαρισμού για 30 δευτερόλεπτα.

4. Σκουπίστε (μην τρίβετε) το ξηρό δέρμα σας.

Τα είδη των προϊόντων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιορίσετε την ακμή σας περιλαμβάνουν:

Καθαριστικά. Ο καθαρισμός διώχνει τη βρωμιά, το μακιγιάζ, και τη ρύπανση. Ενας καλός καθαρισμός θα αφήσει και άλλα προϊόντα του δέρματος να φτάσουν στο δέρμα σας και να λειτουργήσουν καλύτερα. Επιλέξτε ήπια καθαριστικά.

Μη συνταγογραφούμενες κρέμες και λοσιόν. Οι ρετινοειδείς κρέμες ή λοσιόν μπορεί να βοηθήσουν να καθαρίσετε το δέρμα σας, αλλά και να μειώσετε τις ρυτίδες. Τα προϊόντα που παρασκευάζονται με θείο μπορεί να είναι ωφέλιμα για την περιστασιακή θεραπεία των στιγμάτων. Το υπεροξείδιο του βενζολίου είναι ένα άλλο αποτελεσματικό μέσο κατά της ακμής. Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου μόνο περιστασιακά, επειδή μπορεί να ξηραίνουν το δέρμα σας. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε ένα πιο ήπιο προϊόν υπεροξείδιο του βενζολίου.

Καλλυντικά. Μερικά καλλυντικά περιέχουν σαλικυλικό οξύ, το οποίο καταπολεμά την ακμή. Σε γενικές γραμμές, αναζητήστε προϊόντα φροντίδας του δέρματος που λένε στην ετικέτα ότι είναι noncomedogenic (πράγμα που σημαίνει ότι δεν φράζουν τους πόρους) ή non-acnegenic (δεν προκαλούν εξάρσεις).

Συνταγογραφούμενα φάρμακα. Φάρμακα που επηρεάζουν τις ορμόνες, όπως τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της ακμής. Μπορεί επίσης να συζητήσετε τα αντιβιοτικά χάπια και τα ρετινοειδή με το δερματολόγο σας. Υπάρχουν, ακόμα, αντιβιοτικά που είναι αποτελεσματικά. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν το Aldactone το οποίο αρχικά προοριζόταν για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η ισοτρετινοΐνη είναι ένα άλλο φάρμακο για την ακμή, αλλά δεν μπορείτε να το πάρετε αν είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

High-tech λύσεις. Η θεραπεία φωτός ή PDT, χρησιμοποιεί το λέιζερ για τη θεραπεία της ακμής. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι πονάει. Η θεραπεία κενού λειτουργεί επίσης με τα φώτα. Και οι δύο από αυτές τις επιλογές μπορεί να είναι ακριβές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει