Η κατάθλιψη πιθανότατα επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς

Πλήθος μελετών τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει στο κατά πόσο η κατάθλιψη επηρεάζει την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και ευθύνεται για την εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Ο διαβήτης για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτες, έχει διασυνδεθεί με την κατάθλιψη. Oπως ανέφεραν οι επιστήμονες σε μελέτη που έγινε σε 7.000 συμμετέχοντες, οι καταθλιπτικοί ασθενείς πρέπει να προσέχουν για πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ενώ, οι διαβητικοί ασθενείς από την άλλη πρέπει να προσέχουν μήπως εμφανίσουν κατάθλιψη γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο.

Ενώ, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ούμεο στη Σουηδία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Neurology», οι καταθλιπτικοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο Πάρκινσον.

Μία νεότερη μελέτη έρχεται να προσθέσει ακόμα μία ασθένεια στη λίστα με τις ασθένειες στις οποίες συμβάλλει αρνητικά η κατάθλιψη.

Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες η κατάθλιψη έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς, τα νέα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την τάση των αιμοπεταλίων να συγκολλούνται μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι προβλήματα απόφραξης λόγω θρόμβων σε σημαντικά αγγεία όπως είναι οι στεφανιαίες αρτηρίες.

Στη έρευνα, η οποία διήρκεσε περίπου 13 έτη, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που υπέφεραν από κατάθλιψη είχαν περισσότερες από 4 φορές πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή.

Επίσης, σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια που είχαν κατάθλιψη, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο παράγοντας TNF-alpha που προκαλεί φλεγμονή, βρισκόταν σε διπλάσια επίπεδα από ό,τι στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια μεν αλλά χωρίς κατάθλιψη δε.

Οπως λένε, η ύπαρξη φλεγμονής συνδέεται με την αθηρωμάτωση και αυξημένο κίνδυνο απόφραξης αγγείων.

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, κατά πόσο είναι η κατάθλιψη που προκαλεί τη φλεγμονή, οδηγώντας στη νόσο ή αν είναι η  καρδιακή ανεπάρκεια που προκαλεί την κατάθλιψη, με αποτέλεσμα η φλεγμονή να επιδεινώνει την κατάσταση της καρδιάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει