Η λοίμωξη από τις καμήλες οδηγεί σε θανατηφόρο ιό ΜΕRS

Τα ζώα έχουν θεωρηθεί ύποπτα ως πηγή του θανατηφόρου ιού MERS και τώρα οι γιατροί θεωρούν πως ανακάλυψαν τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία ότι ένας νέος φονικός ιός έχει μεταδοθεί από τις καμήλες στους ανθρώπους.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine βρήκε «ταυτόσημους» ιούς MERS σε καμήλες και στον ιδιοκτήτη τους, έναν 44χρονο από τη Σαουδική Αραβία που πέθανε από τη μόλυνση.

Υπήρξαν συνολικά μέχρι τώρα 681 περιπτώσεις MERS που οδήγησαν σε 204 θανάτους από τον Ιούνιο του 2012 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.

Η ακριβής πηγή της μόλυνσης ήταν ασαφής. Ο άνδρας που υποβλήθηκε σε εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τζέντα, είχε στην κατοχή του 9 άρρωστες καμήλες πριν μολυνθεί.

Η έρευνα έδειξε πως είχε προσπαθήσει να θεραπεύσει τις καμήλες του με σταγόνες για τη μύτη.

Μια ανάλυση των ιικών δειγμάτων που πήραν οι γιατροί, τόσο από τον ασθενή, όσο και από τις καμήλες του, έδειξε πως «η ακολουθία πλήρους γονιδιώματος που απομονώθηκε στις δύο περιπτώσεις, ήταν πανομοιότυπη», όπως αναφέρει η έκθεση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η περίπτωση μόλυνσης του ανθρώπου από τον κοροναϊό MERS διαβιβάστηκε μέσω της στενής επαφής του με μολυσμένη καμήλα.

«Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως οι καμήλες είναι οι “ένοχοι”. Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που η ακολουθία του ιού είναι ίδια και δηλώνει μια περίπτωση μετάδοσης. Ενα από τα πράγματα που δεν έχουν επιλυθεί είναι αν πρόκειται για αναπνευστική μετάδοση ή όχι. Ο άνδρας χορήγησε ρινικές σταγόνες στις καμήλες, αλλά υπάρχουν και λογικές ποσότητες του ιού στο γάλα καμήλας», λέει ο Jonathan Ball, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Αυτή η περίπτωση ήταν η πρώτη που απομόνωσε τον ιό από μια καμήλα. Ωστόσο, όπως και σε άλλες πρόσφατες μελέτες, το δείγμα ελήφθη αφού ο άνθρωπος διαγνώστηκε με τον ιό, επομένως είναι δύσκολο να αποδειχθεί η κατεύθυνση της μόλυνσης. Για να είναι οριστική και σαφής θα πρέπει να παρακολουθηθούν τα κοπάδια πριν να μολυνθούν με τον κοροναϊό, ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε ότι υπάρχει τεκμηριωμένη περίπτωση μετάδοσης στον άνθρωπο, λένε οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει