Η μαριχουάνα μπορεί να είναι υπεύθυνη για την υπνηλία των εφήβων

Η ακραία υπνηλία είναι μία κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στους ανθρώπους, όμως νέα μελέτη υποστηρίζει πως η χρήση της μαριχουάνας μπορεί να είναι η αιτία της υπνηλίας σε εφήβους.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου στην Κολομβία, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine.

Η έναρξη της ναρκοληψίας είναι πιο πιθανό να αρχίσει στην παιδική ηλικία ή στην εφηβεία. Η υπερβολική ημερήσια υπνηλία (EDS) είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα και ένα άτομο μπορεί να αρχίσει ξαφνικά να κοιμάται στη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από το αν το προηγούμενο βράδυ είχε επαρκή ύπνο ή όχι. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια επεισόδια μυϊκής αδυναμίας που ονομάζεται καταπληξία, παραισθήσεις και παράλυση ύπνου.

Για τη διάγνωση της ναρκοληψίας, ένας ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί τυπικά σε μια αξιολόγηση για υπερβολική υπνηλία, πριν από την συμπλήρωση ενός τυποποιημένου τεστ πολλαπλά λανθάνουσας κατάστασης ύπνου (MSLT). Αυτή η αξιολόγηση εκτιμά το πόσο γρήγορα ένας ασθενής μπορεί να κοιμηθεί σε ένα ήσυχο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πολλαπλά λανθάνουσα κατάσταση ύπνου (MSLT) αξιολογεί επίσης την ταχεία κίνηση των ματιών (REM). Τα άτομα με ναρκοληψία τείνουν να μπαίνουν σε ύπνο REM μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ εκείνα χωρίς αυτή την κατάσταση συνήθως χρειάζονται περίπου 80-100 λεπτά για να εισέλθουν στον ύπνο REM.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρα Splaingard, διευθυντή του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου και τους συνεργάτες του, παλαιότερες έρευνες σε ενήλικες έχουν δείξει ότι εάν οι ασθενείς έχουν χρησιμοποιήσει παράνομες ναρκωτικές ουσίες ή έναν αριθμό διαφορετικών φαρμάκων -κάτι που προσδιορίζεται μέσω δειγμάτων ούρων- αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα της MSLT.

Σε αυτή την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές υπέβαλαν 383 παιδιά και εφήβους σε αξιολόγηση πολλαπλά λανθάνουσας κατάστασης ύπνου για τη διάγνωση ναρκοληψίας, αφού εξέτασαν και δείγματα των ούρων τους. Τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά σε ουσίες μέσω των δειγμάτων των ούρων τους ήταν όλα πάνω από 13 ετών.

Από τους εφήβους των οποίων τα ούρα βρέθηκαν θετικά στη μαριχουάνα, το 43% είχε MSLT με αποτελέσματα συμβατά με ναρκοληψία ή με μη φυσιολογικά μοτίβα ύπνου REM. Τα αγόρια βρέθηκαν θετικά περισσότερο από τα κορίτσια, τόσο στις ναρκωτικές ουσίες, όσο και στη ναρκοληψία.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως η χρήση μαριχουάνας μπορεί να συνδέεται με την υπερβολική ημερήσια υπνηλία σε μερικούς εφήβους και ότι τα ούρα θα πρέπει να αποτελούν μέρος της κλινικής αξιολόγησης για τη ναρκοληψία.

Υπογραμμίζουν δε, πως ο έλεγχος των ούρων για τη λήψη ναρκωτικών καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός στις πληθυσμιακές μελέτες, ιδίως μετά την πρόσφατη τάση αποποινικοποίησης και νομιμοποίησης της μαριχουάνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει