Κατώτερη των κυβερνητικών προσδοκιών η 1η ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Άκαρπη απέβη η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, καθώς η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, απέσπασε 160 ψήφους αντί για τους 200 που απαιτούνται.

«Παρών» δήλωσαν 135 βουλευτές, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές: Εκείνες των ανεξάρτητων βουλευτών Γιώργου Κασαπίδη και Κώστα Γιοβανόπουλου, των δύο πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής (και πλέον ανεξάρτητων), Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, καθώς και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Άννας Χατζησοφιά. Η κ. Χατζησοφιά δήλωσε με επιστολή πως αν ήταν παρούσα επρόκειτο να ψηφίσει «παρών», χωρίς ωστόσο η δήλωση αυτή να είναι δυνατόν να μετρηθεί ως ψήφος.

Στις εκπλήξεις της ψηφοφορίας, αυτή του ανεξάρτητου Παναγιώτη Μελά, ο οποίος, αν και είχε διαφανεί πως θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ψήφισε τελικά «παρών». Ο κ. Μελάς, δήλωσε ότι δεν θα τηρήσει την ίδια στάση στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν. «Είχα δηλώσει ότι είμαι 60% Σταύρος Δήμας και 40% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 40%, στις επόμενες ψηφοφορίες θα είμαι σε θετική κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Μελάς.

Η επόμενη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη (23/12) στις 12 το μεσημέρι.

Σαμαράς: «Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας. «Ηταν απόψε η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες. Εχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές που ξεπέρασαν τους δισταγμούς τους και ψήφισαν από την πρώτη ψηφοφορία υπέρ του Σταύρου Δήμα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Τσίπρας: «Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε»

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από τη Βουλή αναφέρθηκε στην κινδυνολογία των τελευταίων ημερών λέγοντας ότι κατέρρευσε και ότι αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα.

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούρια μέρα. Πιο αισιόδοξη διότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Πολύ σύντομα ο λαός μας θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσει ο λαός και η Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καμμένος: «Απέτυχε η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών»

Για αποτυχία της επιχείρησης τρομοκράτησης των βουλευτών έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος που προέβλεψε πως το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας σημαίνει εκλογές.

«Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας σημαίνει εκλογές. Η επιχείρηση τρομοκράτησης βουλευτών απέτυχε. Οι Ελληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει φόβος όταν λειτουργεί η Δημοκρατία. Πρέπει ο Πρωθυπουργός να φύγει από τη χώρα, η κυβέρνηση να φύγει. Θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση της κυβέρνησης και στην απαλλαγή της χώρας από την ξένη κατοχή που έχει επιβάλλει το Βερολίνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κουβέλης: «Ανοίγει ο δρόμος για εκλογές»

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, δήλωσε:

«Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας αποδεικνύει πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αδιέξοδες πολιτικές που έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα. Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα, ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει