Με 152 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Με ψήφους 152 «ναι» και 141 «κατά» ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο αναστέλλονται μέχρι την 1/12/2015, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και δημιουργείται καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών.

Την ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και κατά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Εκτός από τους τρεις προφυλακισθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς απουσίαζαν ο διαγραφείς από την ΝΔ Βύρωνας Πολύδωρας, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Νίκος Νικολόπουλος και η Σοφία Σακοράφα, σε μια συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε η ένταση, με τους βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας να πείθονται μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα πρόστιμα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Tρεις αλλαγές στο άρθρο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Σε νομοτεχνικές βελτιωτικές αλλαγές, στο επίμαχο άρθρο 7 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, που αφορά πρόστιμα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση ορίζονται τρεις βασικές αλλαγές:

* Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα

* Ορίζεται ότι η επιβολή του προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.

* Ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.

Ειδικότερα, αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 7 ως εξής:

«Για οποιαδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, κατ΄ανάλογη, εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημόσιων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».

Διαβάστε επίσης

Καταψήφισε ο Βύρων Πολύδωρας το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει