Μεταγραφικοί παράγοντες συνδέονται με τις μεταστάσεις του μελανώματος

Οι HIF1 και HIF2 που ρυθμίζουν το οξυγόνο στο αίμα σχετίζονται με τον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Γουίλιαμ Κιμ, μέλος του Lineberger Comprehensive Cancer Center και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Σάρα Χάνα, ανέπτυξαν τα συμπεράσματά τους, σύμφωνα με τα οποία οι μεταστάσεις του μελανώματος συνδέονται με ένα ζευγάρι από μεταγραφικούς παράγοντες που είναι γνωστοί ως HIF1 και HIF2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι HIF1 και HIF2 υπερεκφράζονται σε όγκους μελανώματος. Σε υγιή κύτταρα οι HIF1 HIF2 βοηθούν στη ρύθμιση της υποξίας, της κατάστασης που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Η υποξία έχει συνδεθεί με μεταστάσεις σε διάφορους όγκους και η ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψε ότι προωθεί την εξάπλωση του μελανώματος από το δέρμα σε άλλα σημεία του σώματος, μέσω του λεμφικού συστήματος.

Οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα σε αρχικό στάδιο έχουν υψηλό ποσοστό επιβίωσης, αλλά η πρόγνωση χειροτερεύει σημαντικά όταν οι όγκοι εξαπλωθούν σε άλλα σημεία του σώματος. Χρησιμοποιώντας εργαστηριακά συστήματα και με πειραματόζωα ποντικούς οι ερευνητές κατέστειλαν την έκφραση των HIF1 και HIF2 στους όγκους μελανώματος. Παρόλο που η απενεργοποίηση των μεταγραφικών παραγόντων δεν μείωσε την ανάπτυξη των αρχικών όγκων, ωστόσο μείωσε το ποσοστό στο οποίο το μελάνωμα εξαπλώθηκε σε άλλες περιοχές του σώματος.

Τόσο ο HIF1, όσο και ο HIF2, ενεργοποίησαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, την πρωτεϊνική κινάση SRC χρησιμοποιώντας διαφορετικά μονοπάτια σηματοδότησης. Η πρωτεΐνη SRC έχει συνδεθεί με πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου και ο προσδιορισμός του ρόλου της στο μελάνωμα υποδηλώνει ότι οι υπάρχουσες θεραπείες στόχευσης μπορεί να αποδειχθεί πως αποτελούν μια βιώσιμη λύση για θεραπείες που αποσκοπούν στη μείωση της εξάπλωσης και την τελική θνησιμότητα του καρκίνου.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να αναστείλουμε αυτές τις πορείες με φάρμακα στα ποντίκια, για να δούμε αν θα υπάρξει μείωση της μετάστασης», είπε η Χάνα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει